26.7.24

Ακριβό μου ηλιοβασίλεμα στη... Σαντορίνη...



Θέμα εκτενούς ρεπορτάζ στο διάσημο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France Presse - AFP) έγινε το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι που «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο που περνάει από τις ορδές των τουριστών, ο μέσος όρος των οποίων πλέον επιλέγει τα μέρη που θα επισκεφθεί βάσει... Instagram... 

«Μια από τις πιο ανθεκτικές εικόνες του καλοκαιρινού ταξιδιωτικού brand της Ελλάδας είναι το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα στο νησί της Σαντορίνης, πλαισιωμένο από θαλασσίους θόλους εκκλησιών σε έναν οδοντωτό βράχο, ψηλά πάνω από μια ηφαιστειακή καλντέρα. Αυτή η σκηνή έχει εμπνεύσει εκατομμύρια μαγνητάκια ψυγείου, αφίσες και αναμνηστικά – και τώρα η αναμονή στην ουρά για να φτάσει κανείς στο σημείο από το οποίο μπορεί να τη δει στο χωριό Οία, στην κορυφή του βράχου, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά», αναφέρει το AFP.

 
Η Σαντορίνη, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αποτελεί βασικό σταθμό της ελληνικής κρουαζιέρας. Ωστόσο, οι αρμόδιοι εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο περιορισμών, καθώς ολόκληρα τμήματα του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από τον υπερτουρισμό, ενώ κραυγή αγωνίας απευθύνουν και οι απελπισμένοι κάτοικοι, εκλιπαρώντας για σεβασμό του σπιτιού τους.

Για τους επιχειρηματίες, το διάσημο ηλιοβασίλεμα του νησιού είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά». Όμως η υπερβολική δημοφιλία έχει και το τίμημά της. Το νησί βρίσκεται κοντά σε σημείο κορεσμού και οι τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν πλέον την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό των επισκεπτών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η πρόσφατη ειδοποίηση - τύπου «112» - στους κατοίκους του νησιού για να περιορίσουν και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τουριστών που θα έφταναν στο νησί με κρουαζιερόπλοιο.


Η Σαντορίνη υποδέχτηκε πέρυσι περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 1 στους 10 επισκέπτες στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παρανοϊκό νούμερο όταν αναφερόμαστε σε ένα νησί μόλις 15.500 κατοίκων. Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Περίπου το ένα πέμπτο του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια. Στην καλντέρα, μια μυριάδα καταλυμάτων με πισίνες και τζακούζι με θέα το ηφαίστειο, αποτελούν τις πιο ελκυστικές αλλά και ακριβές επιλογές για τους τουρίστες.


«Πρέπει να βάλουμε όρια, αν δε θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι… είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα Airbnb», τόνισε.

Στο νησί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν από τους επισκέπτες να σέβονται το νησί. «ΣΕΒΑΣΜΟΣ… Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας», αναφέρει ένα μήνυμα από την οργάνωση «Save Oia».

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων την ημέρα, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς. Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τη) Δευτέρα, για παράδειγμα, 20 με 25.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και την επόμενη μέρα μηδέν», ανέφερε. Ο κ. Παγώνης υποστήριξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού, όπως τα Φηρά. Στα νότια του νησιού, οι παραλίες με ηφαιστειακή άμμο έχουν λιγότερο κόσμο, παρόλο που τον Ιούλιο είναι υψηλή περίοδος, ανέφερε.

Η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία έχει επίσης αλλάξει τη συμπεριφορά των επισκεπτών. «Άκουσα ανθρώπους να μιλούν με την οικογένεια τους, λέγοντας “Είμαι στην Τουρκία”», χαμογέλασε ο τουριστικός οδηγός Κώστας Σακαβάρας. «Νομίζουν ότι η εκκλησία εκεί είναι τζαμί γιατί την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ήταν στην Τουρκία».

Ο βετεράνος ξεναγός είπε ότι ο μέσος τουρίστας που έρχεται στο νησί έχει αλλάξει. «Το Instagram έχει καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τα μέρη που θα επισκεφτούν», είπε, εξηγώντας ότι όλοι θέλουν την τέλεια φωτογραφία στο Instagram για να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.