19.7.24

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο «μπλακ άουτ»...



Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike ανέφερε την Παρασκευή ότι ένα τεχνικό πρόβλημα έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές σε παγκόσμιες εταιρείες, τράπεζες, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες, τηλεοπτικά δίκτυα. Η εταιρεία διευκρίνισε όμως πως δεν είναι περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεσης... 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, ανάρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X ότι η εταιρεία «εργάζεται gγια την επιδιόρθωση του προβήματος» που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για υπολογιστές των Windows. «Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα εντοπίστηκε, απομονώθηκε και έχει επιδιορθπώνεται», πρόσθεσε. 


Η Crowdstrike είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες κυβερνοασφάλειας στον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες θωράκισης των πιο κρίσιμων τομέων κινδύνου στο cloud, μπλοκάροντας τις παραβιάσεις. Προσφέρει υπηρεσίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταποιητικές βιομηχανίες, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενεργειακές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, λιανεμπόριο και υπηρεσίες αερομεταφορών. Μετά την «κατάρρευση», η μετοχή της Crowdstrike «πιέζεται» αισθητά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδος), η μετοχή της Crowdstrike κάνει βουτιά 14% και της Microsoft υποχωρεί περισσότερο από 2%.

Η ξεκάθαρη αιτία των προβλημάτων εξακολουθεί να διερευνάται. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το πρόβλημα πιθανώς οφείλεται στην ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας Crowdstrike που αναπτύχθηκε για υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα της Microsoft. Η τεχνολογική «κατάρρευση» έχει επηρεάσει τους servers των Windows σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας «χάος» και διακοπή σε πολλές υπηρεσίες διεθνώς. Η Microsoft, το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ότι οι χρήστες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες εφαρμογών που βασίζονται σε cloud. 

Λίγο πριν τις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η αιτία του τεχνικού προβλήματος στις εφαρμογές και υπηρεσίες «365», αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες.


Ο ιστότοπος DownDectector που παρακολουθεί τις «διακοπές» του διαδικτύου, κατέγραψε αυξανόμενες διακοπές στις υπηρεσίες της Visa, την ασφάλεια ADT, την Amazon, αλλά και αεροπορικές εταιρείες. Παρατεταμένα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιαπωνία, Ινδία κ.α.

Πολλά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν από τη βλάβη και κυρίως αυτά του Βερολίνου, το Άμστερνταμ- Σίπχολ, όλα τα ισπανικά, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν επίσης προβλήματα: οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές. Σε 1.390 ανέρχονται οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί, έως τώρα, σύμφωνα με την εταιρεία Cirium.


Προς το παρόν η χώρα μας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις, με το «Ελ. Βενιζέλος» να αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα στο check in εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αεροπορικές εταιρείες στα συστήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: