15.7.24

Τρία όπλα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά Τραμπ...



 Τρία όπλα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τον πυροβολισμό κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Αυτό αποκάλυψε η βαλλιστική ανάλυση, όπως αναφέρει το CNN... 

Χθες, το FBI ανακοίνωσε ότι ο δράστης έδρασε μόνος του. 

Οι τρεις πρώτες βολές ήταν σύμφωνες με το υποτιθέμενο όπλο Α, οι επόμενες πέντε με το υποτιθέμενο όπλο Β και ο τελικός "ακουστικός παλμός" εκπέμπονταν από ένα πιθανό όπλο Γ, σύμφωνα με την ανάλυση του Catalin Grigoras, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Media Forensics στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ, και του Cole Whitecotton, Ανώτερου Ερευνητικού Συνεργάτη στο ίδιο ίδρυμα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Robert Maher, η ακουστική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος βρισκόταν σε απόσταση μεταξύ 120 και 150 μέτρων από την εξέδρα όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.


Αναζητούν στοιχεία για τα κίνητρα του δράστη

Ο 20χρονος άνδρας που προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή των αρχών επιβολής του νόμου στη συγκέντρωση του Σαββάτου, όταν οι θεατές τον παρατήρησαν να ενεργεί περίεργα έξω από την προεκλογική εκδήλωση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, η πληροφορία  πυροδότησε μια ξέφρενη έρευνα, αλλά οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον βρουν πριν προλάβει να ανέβει σε μια στέγη, όπου άνοιξε πυρ.

Στον απόηχο του πυροβολισμού, οι ερευνητές αναζητούσαν τυχόν στοιχεία σχετικά με το τι μπορεί να οδήγησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσυλβάνια, να πραγματοποιήσει τη συγκλονιστική επίθεση. Το FBI είπε ότι το ερευνούσαν ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά η απουσία ξεκάθαρου ιδεολογικού κινήτρου από τον άνδρα που πυροβολήθηκε από τη Μυστική Υπηρεσία οδήγησε τις θεωρίες συνωμοσίας να ανθίσουν.

«Προτρέπω όλους – όλους, παρακαλώ, μην κάνετε υποθέσεις για τα κίνητρά του ή τις σχέσεις του», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του την Κυριακή από τον Λευκό Οίκο. «Αφήστε το FBI να κάνει τη δουλειά του και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες τους τη δουλειά τους. Έχω δώσει οδηγίες αυτή η έρευνα να είναι ενδελεχής και γρήγορη».

Το FBI είπε ότι πιστεύει ότι ο Κρουκς, ο οποίος είχε υλικά κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών στο αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στην προεκλογική συγκέντρωση, έδρασε μόνος του. Οι ερευνητές δεν βρήκαν απειλητικά σχόλια σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ιδεολογικές θέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγήσουν τι τον οδήγησε να βάλει στο στόχαστρο τον Τραμπ.

Αρκετοί συμμετέχοντες στη συγκέντρωση ανέφεραν στους τοπικούς αξιωματικούς ότι ο Κρουκς ενεργούσε ύποπτα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο επιβολής του νόμου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι αξιωματικοί ενημερώθηκαν τότε ότι ο Κρουκς ανέβαινε μια σκάλα, είπε ο αξιωματούχος. Οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν αλλά δεν κατάφεραν να τον βρουν πριν φτάσει στην ταράτσα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εν μέσω έντασης ξεκινά το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνονται σήμερα στο Μιλγουόκι για το εθνικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που αναμένεται να πάρει και επισήμως το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Στον 78χρονο μεγιστάνα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην άλλοτε βιομηχανική πόλη με θέα στη λίμνη Μίσιγκαν, αναμένεται να επιφυλαχθεί πολύ θερμή υποδοχή από τους υποστηρικτές του.

Ο τόπος που έχει επιλεγεί για το συνέδριο είναι ένα τεράστιο, υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, οι τοίχοι του οποίου έχουν καλυφθεί με μεγάλες φωτογραφίες του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος διεκδικεί να είναι και ο 47ος.

Η πρώτη δυνατή στιγμή του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να έρθει ήδη από σήμερα, με την αναγγελία του προσώπου που έχει επιλέξει ο  Τραμπ για μελλοντικό αντιπρόεδρό του αν κερδίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Για τη θέση αυτή ακούγονται τρία ονόματα: Αυτό του συγγραφέα που εξελέγη στο Κογκρέσο Τζ. Ντ. Βανς, αυτό του κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπέργκαμ και του  γερουσιαστής της Φλόριντα με τη μεγάλη επιρροή Μάρκο Ρούμπιο. Εκτός κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέξει να ανακοινώσει ένα εντελώς απρόσμενο όνομα.

Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο αυτό θα είναι η αγοραστική δύναμη, η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η ασφάλεια που εγγυάται μια ισχυρή Αμερική.

Συγκεντρώνει χρήματα μέσω της φωτογραφίας με τα αίματα

Ο ιστότοπος του Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) μια φωτογραφία του με αίμα στο πρόσωπο να καλεί τους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές στην εκστρατεία του και να ενωθούν με πνεύμα ενότητας και ειρήνης.

Ο ιστότοπος ανακατευθύνει τους δυνητικούς δωρητές σε μια σελίδα της πλατφόρμας συγκέντρωσης χρημάτων WinRed που δείχνει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τράβηξε φωτογράφος του Associated Press την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει "εμβληματική".

Δείχνει τη γραμμή αίματος στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και την υψωμένη γροθιά του σε ένδειξη πείσματος αφότου μία σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού αφτιού του. Η φωτογραφία φέρει λεζάντα με τις λέξεις "FEAR NOT" ("Μην φοβάστε") με κεφαλαία γράμματα.

Ένα μήνυμα κάτω από την εικόνα λέει: "Ενότητα. Ειρήνη. Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά". Η σελίδα φέρει επίσης την υπογραφή του Τραμπ και δίνει στους επισκέπτες του ιστοτόπου επιλογές να κάνουν δωρεά διαφόρων ποσών.

Σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες, Κυριακή, στη New York Post, ο Τραμπ μίλησε για τις φωτογραφίες που τον δείχνουν αμέσως μετά τον πυροβολισμό, περιλαμβανομένης εκείνης που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εκστρατείας του.

«Πολλοί λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ στη New York Post. «Έχουν δίκιο και δεν είμαι νεκρός. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική φωτογραφία».

Η εκστρατεία GoFundMe, που υποστηρίζεται από τον Τραμπ για τα θύματα του συμβάντος με τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου, είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη της χθεσινής ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: