14.7.24

BBC: Η απόπειρα δολοφονίας αλλάζει την προεδρική εκστρατεία...



 Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ που σηκώνει τη γροθιά του στον αέρα, με αίμα στο πρόσωπο, αποχωρώντας από τη σκηνή με τη Μυστική Υπηρεσία δεν γράφει απλώς ιστορία - μπορεί κάλλιστα να αλλάξει την πορεία των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αναφέρει το BBC σε μία πρώτη εν θερμώ ανάλυση των γεγονότων στις ΗΠΑ... μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου. 

Αυτή η σοκαριστική πράξη πολιτικής βίας θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στις εκστρατείες των υποψήφιων προέδρων. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε γρήγορα στα social media από τον γιο του Έρικ Τραμπ με τη λεζάντα: «Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά τον πυροβολισμό και είπε ότι δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία, καταδικάζοντας απερίφραστα το περιστατικό. Λίγο αργότερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντ. Τραμπ. 


Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν σταμάτησε τις πολιτικές δηλώσεις αντιπαράθεσης και πλέον αλλάζει όλες τις προεκλογικές τηλεοπτικές διαφημίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κρίνοντας ξεκάθαρα ότι είναι ακατάλληλο να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή και πως χρειάζεται να επικεντρωθεί στην καταδίκη του τι συνέβη.

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα –ακόμα και άνθρωποι που συμφωνούν με τον Τραμπ σε πολύ λίγα πράγματα– καταδικάζουν την επιθετική πράξη και δηλώνουν ότι η βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία.

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ έσπευσαν να καταγγείλουν τη βία και είπαν πόσο ανακουφισμένοι ένιωθαν που ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Το κλίμα θα γίνει πιο τοξικό...

Ωστόσο, ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ αποδίδουν ευθύνες στον Μπάιντεν για τη βία, με έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή να κατηγορεί τον πρόεδρο για «υποκίνηση σε δολοφονία» σε μια ανάρτησή του στο X.

Ο γερουσιαστής JD Vance, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι στη σύντομη λίστα για να γίνει ο αντιπρόεδρος υποψήφιος του Τραμπ, είπε ότι η ρητορική από την εκστρατεία Μπάιντεν οδήγησε άμεσα σε αυτό το περιστατικό.



Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί λένε παρόμοια πράγματα, τα οποία σχεδόν σίγουρα θα καταδικαστούν από τους αντιπάλους τους ως εμπρηστικά σε μια επικίνδυνη στιγμή της αμερικανικής πολιτικής. Ήδη, διακρίνουμε τις γραμμές μάχης που χαράσσονται σε αυτό που μπορεί να σε μία πολύ άσχημη προεδρική κούρσα. Σίγουρα πάντως, θα αναδιαμορφώσει την προεκλογική εκστρατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: