19.7.24

Οι κρίσιμες 72 ώρες του Μπάιντεν...


Ολοένα και πιο απομονωμένος...
Αδειάζει η κλεψύδρα για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα είναι ολοένα και πιο ορατό...

Μετά από το ρεπορτάζ των New York Times που ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, έρχεται το CNN να… επισπεύσει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο οι πιέσεις προς τον πρόεδρο είναι ασφυκτικές και ο ίδιος είναι ολοένα και πιο απομονωμένος στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.


«Οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί» σχολίαζε σχετικά Δημοκρατικός κυβερνήτης με γνώση των συνομιλιών στην ηγεσία του κόμματος. 

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε «όλοι το συζητάνε ιδιωτικά. Οι άνθρωποι βλέπουν και νιώθουν ότι τα περιθώρια στενεύουν».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του ήταν αναγκασμένοι να αντικρούουν συνεχώς τις αναφορές πως ο πρόεδρος δεν είναι ικανός σωματικά και νοητικά να κάνει και δεύτερη θητεία, ενώ το τραπέζι ήρθε… ανάποδα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και τώρα ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του φαντάζει ως μεγάλο φαβορί. 

Πηγές των Δημοκρατικών, εξάλλου, αναφέρουν στο CNN ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ολοένα και πιο απομονωμένος, ιδιαίτερα μετά το καταστροφικό debate της 27ης Ιουνίου.

Τρεις εβδομάδες μετά ο ήδη στενός κύκλος συνομιλητών του προέδρου έγινε ακόμη πιο σφιχτός, με μια ομάδα συμβούλων, αλλά και μέλη της οικογένειάς του να είναι εκείνοι που προσπαθούν να τον περιχαρακώσουν και να τον προστατεύσουν.  Αυτοί, σύμφωνα με το CNN, ελέγχουν και ποιες θα είναι οι επαφές που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και την διαχείριση της επικοινωνιακής θύελλας. 

Πάντως ο Λευκός Οίκος απαντώντας στις συγκεκριμένες πληροφορίες δηλώνει ότι ο πρόεδρος «είναι περήφανος για την πολύ καλή ομάδα που έχει δημιουργήσει. Δεν έχει κάνει αλλαγές σε συμβούλους και συνεργάτες που εμπιστεύεται γιατί έχουν αποδείξει την ακεραιότητά τους».

Η απάντηση της πλευράς Μπάιντεν στις τελευταίες κακές δημοσκοπήσεις είναι να αμφισβητήσει το εάν υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος που θα μπορούσε να έχει καλύτερη επίδοση. 

Σε αντίθεση με τα στελέχη των Δημοκρατικών που βγαίνουν, πλέον, σωρηδόν για να ζητήσουν δημόσια από τον πρόεδρο να αποχωρήσει, στον Λευκό Οίκο και στην καμπάνια του Μπάιντεν όλοι συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους.

«Η καμπάνια μας δε δουλεύει με βάσει το σενάριο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές» ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ο δεύτερος στην ιεραρχία της προεκλογικής εκστρατείας, Κούντιν Φαλκς και συμπλήρωσε «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε “είναι η δική μου δουλειά να το κάνω αυτό”». 

Ο χρόνος, όμως, πιέζει ασφυκτικά πλέον, καθώς οι εκλογές είναι τον Νοέμβριο και ακόμη κι εάν ο Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να εγκαταλείψει την κούρσα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να τεθούν σε κίνηση τόσο για την άμεση αντικατάσταση του υποψηφίου όσο και για τον κατάλληλο σχεδιασμό της καμπάνιας για να μην παίζει μπάλα μόνος του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: