21.7.24

Λογαριασμοί ρεύματος: 54 ευρώ στην Γερμανία η μεγαβατώρα και 127 στην Ελλάδα...


Αποκαλυπτικός πίνακας...
Όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο και την κυβέρνησή του ευθύνονται για τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στο κυριακάτικο μήνυμά του υποστηρίζει ότι οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί οφείλονται στην «παρατεταμένη ζέστη» και στις «στρεβλώσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας»...


Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στις υψηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού.

Πίνακας με χώρες
(RA
(RAE.GR)
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σήμερα η μέση ημερήσια τιμή (ευρώ/MWh) της χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώνεται σε 126,98 ευρώ/MWh, όταν στη Γερμανία είναι 54,33 ευρώ/MWh. Δηλαδή η χώρα μας είναι 134% ακριβότερη από τη Γερμανία.



Προηγείται η Αλβανία με 168,42 ευρώ/MWh, η Ουκρανία με 128,65 ευρώ/MWh, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 126,98 ευρώ/MWh. Η χώρα μας είναι ακριβότερη από τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 108,46 ευρώ/MWh, ενώ η Φινλανδία είναι η πιο φτηνή με μόλις 15,56 ευρώ/MWh.


Πίνακας με τιμές
(
(RAE.GR)

Τα στοιχεία είναι τα πλέον επίσημα καθώς προέρχονται από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και αφορούν την αγορά επόμενης ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) η μέση ημερήσια τιμή (ευρώ/MWh) της χονδρεμπορικής αγορά.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: