2.7.24

Γαλλία: Πάνω από 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τον β' γύρο των εκλογών...



Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για την επόμενη μέρα. Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες με βουλευτές της Δεξιάς, αν χρειαστεί λίγες έδρες για να κυβερνήσει. Από την πλευρά της Αριστεράς, στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε «μεγάλο συνασπισμό» με τη Δεξιά...
Στις 7 ώρα Ελλάδας, απόψε, λήγει η διορία για τους βουλευτές στη Γαλλία να δηλώσουν αν θέτουν υποψηφιότητα ή όχι για τον κρίσιμο β' γύρο των εκλογών, από τον οποίο θα κριθεί και ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. 



Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ένα μεγάλο παζάρι για την επομένη των εκλογών, ανάμεσα στις κεντροδεξιές δυνάμεις και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, με στόχο να σχηματιστεί κυβέρνηση και να κοπεί ο δρόμος στην Ακροδεξιά της Λεπέν και τον υποψήφιο πρωθυπουργό της, Ζορντάν Μπαρντελά.

Σχεδιάζουν συμμαχίες πριν το β' γύρο

Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς πάντως επανέλαβε ότι στόχος της είναι ο Εθνικός Συναγερμός να κυβερνήσει, επιδιώκοντας ακόμη και στήριξη από βουλευτές της Δεξιάς.

Μιλώντας στο France Inter, η Μαρίν Λεπέν που έχει ως προσωπικό στόχο να εκλεγεί πρόεδρος στις επόμενες εκλογές, όταν ρωτήθηκε αν ο Εθνικός Συναγερμός θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και εάν δεν λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, είπε: 

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάμε στην κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε. Θέλουμε να κυβερνήσουμε». Αλλά, πρόσθεσε ότι αν χρειάζεται μικρό αριθμό βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτή την πλειοψηφία με βουλευτές, για παράδειγμα από τη Δεξιά.


Επίσης, είπε ότι η ίδια δεν θα είναι μέλος της κυβέρνησης, ούτε θα διεκδικήσει την προεδρία στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς κατορθώσουν να περιορίσουν τις δυνάμεις της Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. 

Στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) δήλωσε ότι το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε «μεγάλο συνασπισμό», Δεξιάς και Αριστεράς.



Ο Μανουέλ Μπομπάρντ υποστήριξε το κόμμα του «θα κυβερνήσει μόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, τίποτα άλλο εκτός από αυτό», όταν ρωτήθηκε αν η LFI μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, αν δεν κατορθώσει η συμμαχία της Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον β' γύρο.

Ταυτόχρονα, κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς καλούν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν δημοκρατικούς υποψηφίους, ώστε η Ακροδεξιά να μην κατορθώσει να κυβερνήσει, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη χώρα.

Αποσύρθηκαν 208 υποψήφιοι
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες να κερδίσουν τις έδρες οι υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού, 208 βουλευτές δήλωσαν ότι αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο, ώστε οι ψηφοφόροι τους να κατευθυνθούν προς τους βουλευτές του Κέντρου και της Αριστεράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, από τους 208 που αποσύρθηκαν, 127 είναι από την Αριστερά και 75 από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι είναι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν προκριθεί ως τρίτοι στον β' γύρο και οι οποίοι δεν είχαν ούτως ή άλλως πιθανότητες να κερδίσουν τις έδρες.

Πηγή: Le Monde
Ο πρωθυπουργός, σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι «από τον πρώτο γύρο είχαμε αποφασίσει ότι δεν θα παρουσιάσουμε υποψήφιο σε 60 εκλογικές περιφέρειες».



Στον πρώτο γύρο, από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας στις 305 προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες, ενώ από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν στην γαλλική Εθνοσυνέλευση 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων.

Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά ήλθε χθες πρώτη στις 297, η Αριστερά στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά. Σημειώνεται ότι η Αριστερά ήλθε χθες τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: