16.7.24

Το «μπαλάκι» στον αρμόδιο υπουργό πετά ο Μητσοτάκης...


Οι ανακοινώσεις για τα εκ των υστέρων μέτρα κατά των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταφέρονται για τις 11 π.μ. της Τετάρτης και θα γίνουν από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη... Σήμερα, παρά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις και το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τις αποφάσεις που θα λάβει. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι η μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς, ενώ το σχέδιο θα αφορά στην εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Οι πάροχοι ρεύματος ανακοίνωσαν μέση αύξηση άνω του 10% στα τιμολόγια του Ιουλίου, ενώ υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση άνω του 20%.  Το Μαξίμου αναζητά τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, επικοινωνιακά αλλά και δημοσιονομικά. 

«Δεν χρειάζονται επιδοτήσεις»

«Αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, άρα αυτή τη στιγμή για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Εάν οι αυξημένες τιμές χονδρικής φτάσουν σε ένα σημείο τις τιμές λιανικής, να χρειάζονται επιδοτήσεις, δηλαδή οι καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, τότε θα παρέμβουμε. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το πρωί στο Mega, περιορίζοντας τις προσδοκίες. 


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

«Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. 

«Δεν θα πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να εξακολουθεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάποιοι να μετατρέπουν την όποια κρίση σε ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. Και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών», επισημαίνει. 

Επικριτικό και το ΚΚΕ που αναφέρει πως «αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνειδητά εξαπάτησαν τον λαό, προεξοφλώντας πριν λίγο καιρό δήθεν τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και την “εξομάλυνση” της αγοράς, τώρα, μπροστά στη νέα “εκτίναξη”, δίνουν υποσχέσεις για μέτρα που... θα ανακοινωθούν».

«Αυτό, όμως, που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και των χρηματιστηρίων ενέργειας, καθώς και της λεγόμενης “πράσινης” μετάβασης, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, στη βάση των οδηγιών της ΕΕ. Είναι η χρεοκοπία του αφηγήματος των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ, ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διευρυμένης ευρωενωσιακής αγοράς, θα έριχνε τις τιμές», σχολιάζει ο Περισσός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: