29.7.24

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μήνυμα από 112 για εκκένωση...


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Εύβοια, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με τις φλόγες. ..

Λίγο μετά τις 20:20 στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση, στο οποίο αναφέρεται «δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». 


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρετε α στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα στην περιοχή των Πετριών, όπου υπάρχουν και αρκετές ανεμογεννήτριες, έγινε έκρηξη σε μία από αυτές και παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία. Τα κομμάτια από την ανεμογεννήτρια που έσκασε, έπεσαν δίπλα στους εθελοντές της ομάδας SAR312 και στους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς. Όπως ανέφερε ο ίδιος «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στις 3 και 17 λεπτά σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, με τον ίδιο να προσθέτει κατά την έκτακτη ενημέρωση ότι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Από το 112 έχουν εκδοθεί  4 μηνύματα. Ειδικότερα, στις 15:28 εστάλη μήνυμα του 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας, ενώ στις 15:46, για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος και από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια. Στις 15:53 εκδόθηκε μήνυμα για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους ενώ στις 17.06 εστάλη εκ νέου μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Κριεζά προκειμένου να απομακρυνθούν προς Βέλος.


Σημειώνεται την ίδια ώρα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του e-vima, νωρίτερα στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά τους να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. 


Υπενθυμίζεται ότι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν  νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.


Κάτοικος της περιοχής δήλωσε νωρίτερα στο evima.gr, πως «η φωτιά είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας. Βλέπουμε τις φλόγες. Πρέπει να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα». 

Να σημειωθεί ότι λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων, καλώντας μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: