16.6.24

Στον «αέρα» το site του Τσίπρα με ένα μήνυμα...



Οι στόχοι και το όραμα του Ινστιτούτου...
«Εγκαίνια» για την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν την Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη στο Ωδείο Αθηνών... 

Το site intsipras.gr είναι ο νέος διαδικτυακός τόπος του πρώην πρωθυπουργού και φιλοξενεί ο προσωπικό του αρχείο από το 1990 έως και το 2023. 

Οι στόχοι και το όραμα του Ινστιτούτου συνοψίζονται στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας: «Εργαζόμαστε για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται έτοιμο να συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή, προσφέροντας εργαλεία και πόρους για να ξεκινήσουμε Στόχος μας είναι η χάραξη και υποστήριξη – σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – μιας ενεργητικής πολιτικής διπλωματικών πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υποστηρίζουμε και χαράζουμε πολιτικές, που θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές και εθνικές δικλίδες ασφαλείας για την κρατική και κυβερνητική λογοδοσία, την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, την εξάλειξη διακρίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Συμβάλουμε στο διάλογο για την βιώσιμη ανάπτυξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, υποστηρίζοντας την διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή. Προστατεύουμε την μακροοικονομική σταθερότητα και ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 



Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού:

"Έβλεπα τώρα

Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω

Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας.

«Φωλιά» ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

Σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο.

Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της.

Σχεδιάζοντας, αποφασίζοντας, καλλιεργώντας, διεκδικώντας, αναπτύσσοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αγκαλιάζοντας, ενώνοντας. Οι ενεργητικές αυτές μετοχές εκφράζουν τη διάθεση και την απόφαση να μετέχουμε ενεργά, με το δικό μας τρόπο και τα δικά μας μέσα, στη μεγάλη προσπάθεια, που εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που οραματίζεται και επιδιώκει μια άλλη αντίληψη και ένα άλλο πρότυπο για την ανάπτυξη, που πρέπει να είναι βιώσιμη και να καρπώνεται από όλους και όλες, με δικαιοσύνη.

Μια ηθική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου, τις κυρίαρχες πρακτικές, που απειλούν ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη.

Καλωσορίζουμε και φιλοξενούμε τον πλούτο των απόψεων, την ενέργεια του διαλόγου, την κινητήρια δύναμη της διαφορετικότητας και της αντιπαράθεσης. Γιατί φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.