24.6.24

Reuters: Αμερικανοί εισαγγελείς ζητούν ποινική δίωξη της Boeing από το υπ. Δικαιοσύνης...



Η Boeing παραβίασε συμφωνία που είχε συναφθεί για την προστατέψει από το να ασκηθεί εις βάρος ποινική δίωξη για συνωμοσία με σκοπό την απάτη, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους...
Την ποινική δίωξη της βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών Boeing συνιστούν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εισαγγελείς, καθώς διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει συμφωνία του 2021, η οποία σχετιζόταν με την εμπλοκή των αεροσκαφών της 737 MAX σε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα το 2018 και το 2019.


Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, το υπουργείο Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει έως τις 7 Ιουλίου, ενώ νέα προβλήματα έρχονται στο φως κάθε εβδομάδα για την εταιρεία. Επιπλέον αμφισβητείται η ασφάλεια των αεροσκαφών της.

Όπως διαπιστώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, η Boeing παραβίασε τη συμφωνία που είχε συναφθεί για την προστατέψει από το να ασκηθεί εις βάρος ποινική δίωξη για συνωμοσία με σκοπό την απάτη, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα αναθεωρούσε τις πρακτικές συμμόρφωσής της και θα υπέβαλε τακτικές εκθέσεις. Η Boeing είχε συμφωνήσει επίσης ότι θα πλήρωνε 2,5 δισ. δολάρια στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού.


Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters, ωστόσο έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι «τίμησε τους όρους» του διακανονισμού του 2021, που είναι τριετούς διάρκειας και είναι γνωστός ως αναβαλλόμενη συμφωνία δίωξης. Η Boeing φέρεται να απάντησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι διαφωνεί με την απόφασή της ότι η εταιρεία παραβίασε τον διακανονισμό.


Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχθηκε να κάνει σχόλιο για το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Reuters, oι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή λύση στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν στην άσκηση δίωξης, καθώς οι εσωτερικές διαβουλεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένουν σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η πληροφορία αυτή έρχεται ενώ η Boeing βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των προβλημάτων που έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα πολλά αεροσκάφη της, μεταξύ των οποίων η έκρηξη σε ένα τζετ της Alaska Airlines, που οδήγησε νέα έρευνα για την εταιρεία μόλις δύο ημέρες πριν από τη λήξη του διακανονισμού του 2021.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία από τις πηγές του για το θέμα είπε ότι οι ποινικές κατηγορίες θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα ​​από την αρχική κατηγορία για απάτη του 2021.

Εναλλακτικά, αντί να προχωρήσει σε δίωξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να παρατείνει τη συμφωνία του 2021 κατά ένα χρόνο ή να προτείνει νέους, αυστηρότερους όρους, ανέφεραν οι πηγές.


Σε αυτούς περιλαμβάνονται οικονομικές κυρώσεις και πιο αυστηροί διακανονισμοί, όπως π.χ. η εγκατάσταση τρίτου μέρους για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης της εταιρείας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί επίσης να απαιτήσει από την εταιρεία να παραδεχτεί την ενοχή της ότι διέπραξε παράνομη πράξη.

Αυτή η εκδοχή όμως μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμια για την Boeing, γιατί ακόμη και αν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το πρόστιμο, η δήλωση ενοχής συνήθως επιφέρει πρόσθετους επιχειρηματικούς περιορισμούς και να χάσει σημαντικά έσοδα από συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας.

Τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγγενείς των θυμάτων των δύο θανατηφόρων αεροπορικών δυστυχημάτων με 737 MAX, έχουν επικρίνει τη συμφωνία του 2021, υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει σε δίωξη της εταιρείας και των στελεχών της.

Σε ακρόαση της Γερουσίας τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, αναγνώρισε τις ελλείψεις της εταιρείας όσον αφορά την ασφάλεια και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, οι οικογένειες απαίτησαν από τις εισαγγελικές αρχές να επιβάλουν πρόστιμο κατά της εταιρείας ύψους σχεδόν 25 δισ. δολαρίων και να προχωρήσουν σε ποινική δίωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: