24.6.24

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τον σπόρο και περιμένει...



Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε τη ρηξικέλευθη πρότασή του για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργάνωσε και αναμένει την ανταπόκριση σοσιαλιστών, αριστερών και πράσινων...
Οσπόρος έπεσε και τώρα περιμένουν να καρπίσει. Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν την προηγηθείσα Διεθνή Διάσκεψη οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με εμφανή ικανοποίηση, για τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, για το ενδιαφέρον που έδειξε το ακροατήριο (με φυσική παρουσία και διαδικτυακώς), για τα θέματα που άνοιξε η Διάσκεψη, το επιτελείο της λεωφόρου Αμαλίας θεωρεί πως το διεθνές αυτό γεγονός πέτυχε «να δώσει το μεγάλο μήνυμα τη σωστή στιγμή».

Με βασική αρχή ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για αναβλητικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί και επιβάλλεται να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής με την ευρεία έννοια. Η πρότασή του για συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς κέντρισε το ενδιαφέρον, σημειώνουν συνεργάτες του.

Κοιτώντας, μάλιστα, τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές και, πιθανώς, και εκείνον της Γαλλίας προς τις εθνικές κάλπες, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο για τη συμπόρευση, με κάποιο τρόπο, των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Σε μια εποχή που το όραμα στην ήπειρό μας έχει λείψει, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη ρηξικέλευθη πρόταση, σοσιαλιστές, αριστεροί και πράσινοι να αφήσουν στην άκρη τις –υπαρκτές, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε– διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επίσης να συγκροτήσουν ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόταση Τσίπρα βρήκε δε, αμ’ έπος αμ’ έργον, έναν ισχυρό σύμμαχο: τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, απέναντι στον κοινό κίνδυνο που ακούει στο όνομα «Λεπέν», παραμέρισε τις διαφορές του με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, όπως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ο ίδιος στο κοινό της Διεθνούς Διάσκεψης. Από τον τριπλό κίνδυνο, αποχή - αντιπολιτική - Ακρα Δεξιά, δεν εξαιρείται, βεβαίως, η χώρα μας – και από την άποψη αυτή, η Διάσκεψη αποδείχθηκε εργαστήρι προβληματισμού.

Με τον Αλ. Τσίπρα να απευθύνει πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να μη μείνουν απαθείς στο νέο πολιτικό τοπίο, επιπλέον να αφήσουν κατά μέρος τους «ανώφελους και άγονους εμφυλίους». Αντιθέτως, πιστεύει, καθήκον τους είναι «να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες», με στόχο «να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης». Αυτό, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι «σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών – και όποιος το αγνοήσει αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι ίδιες οι εξελίξεις».

Βεβαίως, όσο επιτακτικό είναι το αίτημα για συνεννόηση, άλλο τόσο είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Οπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε σε μία, εκτός γραπτού κειμένου, αναφορά του στη Διάσκεψη, δεν επρόκειτο να τα πει όλα εκεί. Οπερ μεθερμηνευόμενον εστί, ότι προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και, εν τω μεταξύ, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, της GPO –για λογαριασμό του Star– επί παραδείγματι, όπου στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας έρχεται πρώτος με 19%, στο γενικό κοινό.

Πρώτος και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με 45,6%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερος μετά τον Ν. Ανδρουλάκη. Επί του παρόντος, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για το Στρασβούργο: μια κρίσιμη εβδομάδα περιμένει εκεί τους συμμετέχοντες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και δη τους Ελληνες κοινοβουλευτικούς, καθώς Κυπριακό και Βαλκάνια είναι στο μενού των συνεδριάσεων.

Νίκος Παπαδημητρίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: