18.6.24

Πέθανε η ηθοποιός Ανούκ Εμέ...



Η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα», απεβίωσε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της...
Η ηθοποιός «έφυγε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

Η Μανουέλα Παπατάκη, η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη, γνωστοποίησε επίσης το θάνατό της εκφράζοντας την «απέραντη θλίψη» της στο λογαριασμό της στο Instagram.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Nicole Françoise Florence Dreyfus[10] Παρίσι και είχε γεννηθεί 27 Απριλίου 1932. Η Γαλλίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947, ξεκίνησε την καριέρα της 14 χρονών.

Σπούδασε υποκριτική και χορό και πρωταγωνίστησε σε σπουδαίες παραγωγές όπως το «Ντόλτσε Βίτα» και το «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι, το Justine του Τζορτζ Κιούκορ, Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Πρετ-α-πορτέ του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία «Ένας άντρας και μια γυναίκα» κέρδισε βραβείο Όσκαρ ενώ κέρδισε και το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ των Καννών του 1980. Στα 2002 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου, το César, της Γαλλίας.

Είχε παντρευτεί τον Νίκο Παπατάκη, τον Πιέρ Μπαρού και τον  Άλμπερτ Φίνεϊ ενώ είχε σχέση και με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: