17.6.24

Γιατί ο Νετανιάχου διαλύει τώρα το πολεμικό συμβούλιο...


Η κίνηση αυτή φαίνεται να επίδειξη δύναμης προς τα κόμματα της ακροδεξιάς, που διεκδικούν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις για τον πόλεμο, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει την πολεμική τακτική του Ισραήλ στη Γάζα...
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, του οργάνου που λάμβανε όλες τις αποφάσεις για την πορεία του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Η κίνηση θεωρείται προσπάθεια του Μπενιαμίν Νετανιάχου να δείξει στα κόμματα της ακροδεξιάς, που τον πιέζουν να ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρή στάση έναντι της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ότι δεν μπορούν να του επιβληθούν.

Παράλληλα με την κοινωνική πίεση για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις να συμπεριλάβει στον πολεμικό υπουργικό συμβούλιο περισσότερα ακροδεξιά και υπερσυντηρητικά πρόσωπα. Ανακοινώνοντας την απόφασή του, υποστήριξε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δημιουργήθηκε ως μέρος της συμφωνίας που είχε συμπήξει με τον μετριοπαθή Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του Εθνική Ενότητα, πριν από έναν χρόνο. Από τη στιγμή που ο Γκαντζ παραιτήθηκε, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο «δεν χρειάζεται πλέον».

Πλέον, χωρίς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, οι αποφάσεις της κυβέρνηση θα μπορούν να λαμβάνονται από έναν πολύ πιο στενό κυβερνητικό πυρήνα, στον οποίο θα συμμετέχουν πάντως ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, που μετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου.

Πάντως, η διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν αναμένεται να κάνει κάποια σημαντική διαφορά στις αποφάσεις που λαμβάνονται όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις, για τις οποίες θα είναι αρμόδιο το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, ωστόσο μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις. Η κυριότερη από αυτές θα είναι η, κατά τα φαινόμενα, σκόπιμη αποδοκιμασία και ο παραγκωνισμός του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που απαιτούσε να ενταχθεί στο πολεμικό συμβούλιο. Ο Μπεν-Γκβιρ ζητούσε να λάβει τη θέση του Γκαντζ μετά την αποχώρησή του, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που δεν συμμετείχε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Επιπλέον πρόκειται για απόφαση που έρχεται σε χρόνο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει έρθει σε σύγκρουση και με τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες έχει κατηγορήσεις ότι μάλλον δεν υπακούν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο πλήρες υπουργικό υπουργικό συμβούλιο ο Νετανιάχου είπε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των δυνατοτήτων της Χαμάς, έλαβε αποφάσεις που δεν ήταν πάντα αποδεκτές από το στρατιωτικό κλιμάκιο», αλλά «έχουμε μια χώρα με στρατό και όχι στρατό με χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: