12.6.24

Έπιασε πάτο ο Μακρόν...



Το «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς ξεπέρασε τον Γάλλο πρόεδρο...

Η τελευταία δημοσκόπηση για τις επικείμενες γαλλικές εκλογές δείχνει πως η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της «Εθνική Συσπείρωση» κυριαρχούν στην πρόθεση ψήφου. Με την προοπτική να καταλάβει σημαντικό αριθμό εδρών, η Λεπέν εδραιώνει την επιρροή της στη γαλλική πολιτική σκηνή. Η αριστερή – κεντροαριστερή συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο» και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με σημαντικές απώλειες για τον Μακρόν...

Η πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη για το M6 και το RTL αποκαλύπτει ότι η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 34% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ακολουθεί η αριστερή – κεντροαριστερή συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο» με 22%, και τρίτη έρχεται η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση» με 19%.

Το «Λαϊκό Μέτωπο» αποτελείται από τους Σοσιαλιστές, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.744 ατόμων και έχει περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες, όπου ο βουλευτής κάθε περιφέρειας εκλέγεται μέσα από μια διαδικασία δύο γύρων. Οι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, είναι οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των εδρών από τη δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει από 235 έως 265 έδρες, σημειώνοντας τεράστια άνοδο από τις σημερινές 88 έδρες. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί για την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.

Το «Λαϊκό Μέτωπο» θα μπορούσε να κερδίσει 115 έως 145 έδρες, ενώ η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να χάσει τις μισές έδρες που κατέχει σήμερα, πέφτοντας από τις 250 σε έναν αριθμό που εκτιμάται από 125 έως 155.

Δεν υπάρχουν σχόλια: