18.6.24

«Προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”»



«Καμπάνα κινδύνου» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ο Αλέξης Τσίπρας στην αποκλειστική δήλωσή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνοντας την άνοδο αποχής, αντιπολιτικής και Ακροδεξιάς. Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις, ο πρώην πρωθυπουργός εστιάζει...

και στην ενδεδειγμένη απάντηση: «Προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”» ζητά ειδικότερα. 

Ολόκληρη η βαρυσήμαντη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα έχει ως εξής:

«Το ερώτημα “πού βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και στην αντιπολιτική, ενώ ενισχύεται η εκλογική δυναμική της Ακροδεξιάς. Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν, πρώτον, να διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και στην προσπάθεια να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο «μαζί»».

Η εφημερίδα μίλησε ταυτοχρόνως και με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δηλώνει ότι «οι ηγέτες δεν αναβάλλουν, δεν αφήνουν τα προβλήματα στις επόμενες γενιές, αλλά βρίσκουν λύσεις και ανοίγουν νέες σελίδες». Η αποκλειστική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ως εξής: «Καλωσορίσαμε εκλεκτούς καλεσμένους και φίλους της ειρήνης που ήρθαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και να τιμήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της.

»Υπενθυμίζουμε ότι οι ηγέτες δεν αναβάλλουν, δεν αφήνουν τα προβλήματα στις επόμενες γενιές, αλλά βρίσκουν λύσεις και ανοίγουν νέες σελίδες. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή απόδειξη ότι ακόμη και οι πιο δύσκολες διαφορές μπορούν να επιλυθούν όταν οι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα πάνω από όλα στο ευρύτερο καλό. Σημάδεψε την ιστορική στιγμή και η σύγκρουση μετατράπηκε σε συνεργασία με όραμα για ένα αρμονικό μέλλον. Το Ιδρυμα Ζάεφ και το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύονται να προάγουν τις αξίες που διέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με αποστολή την προώθηση της ειρήνης, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου ακούγεται κάθε φωνή.

»Μαζί με τον Αλέξη (Τσίπρα) απονείμαμε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών στον πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε την υπομονή να αφιερώσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από τη ζωή του στην αναζήτηση λύσης στη διαφωνία για το όνομα. Με την υποστήριξη και τη δέσμευσή του οικοδομήσαμε αμοιβαία συνεργασία και καταλήξαμε σε λύση όχι μόνο για το όνομα, αλλά ανοίξαμε μια πόρτα συνεργασίας και για τις δύο χώρες για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας, αλλά και για το μέλλον της περιοχής. Ευχαριστώ τον πρέσβη Μάθιου Νίμιτς που μας βοήθησε να φτάσουμε σε μια λύση που αποτελεί σήμερα πρότυπο για την επίλυση πολλών διαφορών. Ο Μ. Νίμιτς ζήτησε η Συμφωνία των Πρεσπών να διατηρηθεί, να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί πλήρως».

Eφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.