18.6.24

Στον αέρα η ΕΡΤ...

Σε ένα σύνθετο πολιτικά τοπίο η διαδικασία επιλογής διευθύνοντος/διευθύνουσας συμβούλου στην ΕΡΤ. Ο διαγωνισμός λήγει στις 25 Ιουνίου και η κυβέρνηση έχει αρχίσει, άτυπα, τις επαφές με ενδιαφερόμενους για τη θέση, ενώ παράλληλα αναμένεται να καταθέσει υποψηφιότητα η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος, η προσωρινή θητεία της οποίας έληξε και ανανεώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης...

Όμως, όπως είναι αναμενόμενο, η θέση θα διεκδικηθεί και από άλλα πρόσωπα, με τα οποία όμως έχουν γίνει ήδη επαφές. Στο ΔΣ της ΕΡΤ τοποθετήθηκε η οικονομολόγος Έλενα Πατεροπούλου στη θέση του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, με απόφαση του μετόχου (υπουργείου Οικονομικών), ενώ η θητεία των υπολοίπων μελών, Νίνο Ελματζιόγλου και Ιωάννας Στεφανάκη, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα, λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2024. Το ΔΣ συμπληρώνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, Γιάννης Δάρρας και Μανόλης Παπανικήτας, η θητεία των οποίων λήγει στις 21 Ιουνίου 2027.

Δύο χρόνια από την παραίτηση Γαμπρίτσου

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ΕΡΤ μεταδίδει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως το Euro, ενώ αναμένονται οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, το νέο πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο και ίσως και εκλογές. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς η κυβέρνηση, μόνη της, χωρίς αντιπολίτευση, κατάφερε να βάλει τρικλοποδιά στην εαυτό της. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος, ο οποίος είχε αναλάβει την ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Παύλο Γερουλάνο, παραιτήθηκε από την ΕΡΤ τον Μάιο του 2022 και επί δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να ορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Πρόκειται για αληθινό ρεκόρ.

Η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του Τζώνυ Καλημέρη, καθώς δεν είχε τα τυπικά προσόντα, και επέλεξε την Κατερίνα Κασκανιώτη, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά με προσωρινή θητεία, η οποία έληξε το  Σάββατο, 15/6/2024. Προχώρησε, δε, στην προκήρυξη για τη θέση στο τέλος της προσωρινής θητείας, στις 6 Ιουνίου 2024, τρεις μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, και ενώ πρόκειται να γίνουν οι κρίσεις για το νέο ΔΣ το Σεπτέμβριο.

Η πονηρή σκέψη που υπάρχει σε ορισμένους είναι πως η λειτουργία της ΕΡΤ, εφόσον απέκτησε ξανά ισχύ και διαθέτει τον πόρο του ανταποδοτικού τέλους, μπορεί να ανατεθεί σε άλλα πρόσωπα, είτε αποτυχημένα κομματικά στελέχη είτε πρόσωπα της αγοράς. Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα χαλάει, όπως φαίνεται, τον σχεδιασμό...

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: