6.6.24

Εκατοντάδες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία...



Σε ύφεση είναι πλέον τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, εξαιτίας μολυσμένου νερού με κόπρανα και σαλμονέλα από το δίκτυο ύδρευσης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανέφεραν ότι συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη...

Ο Δημήτρης Κουρέτας ανακοίνωσε πως ξεκινά με τον ΕΟΔΥ έρευνα και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και τις πηγές όλης της Θεσσαλίας. Ειδικότερα στη Θεσσαλία υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές. Οι πρώτοι τρεις Δήμοι που εντάσσονται στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι ο Δήμος Αγιάς, που έχει 40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που έχει 33 γεωτρήσεις και ο Δήμος Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σε μία εβδομάδα οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε ο περιφερειάρχης και θα υπάρχει μία χρονοσειρά που θα βοηθήσει και τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου για εκτίμηση κινδύνου και ένα σχέδιο ασφάλειας του νερού.

Ποια είναι η κατάσταση σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Σε ό,τι αφορά το νερό του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, Χρ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι μετρήσεις και η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη ακόμη στην περιοχή. Στο νερό και στα κλινικά δείγματα βρέθηκε σαλμονέλα και είναι βέβαιο πλέον πως πρόκειται για υδατογενή έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα δείγματα του δικτύου, στις 3/6 φάνηκε ότι σε μία γεώτρηση της περιοχής σε σύνολο τριών βρέθηκε σαλμονέλα, μία γεώτρηση ήταν καθαρή και στην τρίτη βρέθηκαν μικροβιακοί δείκτες χωρίς όμως σαλμονέλα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπενθύμισε ότι βρέθηκε σαλμονέλα και στη δεξαμενή νερού, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη διερευνάται πώς εμφανίστηκε η σαλμονέλα στη γεώτρηση.

Ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε ότι αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ενώ δεν είχε γίνει αυτό το διάστημα χλωρίωση. Οι παράγοντες κινδύνου αυτοί πιθανόν όλοι μαζί να συντέλεσαν στη μόλυνση του νερού, όπως είπε.

Όπως ανακοίνωσε, ο ΕΟΔΥ, η περιφέρεια Θεσσαλία σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου προχωρούν σε ενέργειες για να εξυγιανθεί το δίκτυο από την πηγή έως τον καταναλωτή. «Σήμερα γίνεται καθαρισμός της δεξαμενής από ειδικό συνεργείο, θα γίνει υπερχλωρίωση, ξέπλυμα του δικτύου. Με την περιφέρεια παίρνουμε καθημερινά δείγματα και στόχος μας είναι αρχές της άλλης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση των δύο χωριών» είπε ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel. Σημείωσε ακόμη πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός προκειμένου να μελετηθεί, οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα να δουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πόσο ψηλά είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις.

ΑΥΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: