27.6.24

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία...



Τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του κυβερνητικού μεγάρου της Βολιβίας την Τετάρτη, σε μια αποτυχημένη, όπως φαίνεται, απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς ο πρόεδρος Λουίς Άρτσε δήλωσε ότι η χώρα είναι σταθερή απέναντι στις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και κάλεσε τον λαό να κινητοποιηθεί...

Εισβολή στο προεδρικό μέγαρο

Σε ένα βίντεο που δείχνει τον Άρτσε να περιβάλλεται από υπουργούς στο παλάτι, είπε: «Είμαστε εδώ, σταθεροί στην Κάζα Γκράντε, για να αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Χρειαζόμαστε τον βολιβιανό λαό να οργανωθεί».

Ο Άρτσε αντιμετώπισε τον αρχηγό του στρατού - τον Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ο οποίος φαινόταν να ηγείται της εξέγερσης - στο διάδρομο του παλατιού, όπως φαίνεται σε βίντεο της βολιβιανής τηλεόρασης. «Είμαι ο αρχηγός σας και σας διατάζω να αποσύρετε τους στρατιώτες σας και δεν θα επιτρέψω αυτή την ανυπακοή», είπε ο Άρσε.

Πριν εισέλθει στο κυβερνητικό κτίριο, ο Ζουνίγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πλατεία: «Σίγουρα σύντομα θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο- η χώρα μας, το κράτος μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι». Ο Ζουνίγκα δήλωσε ότι "προς το παρόν" αναγνωρίζει τον Άρτσε ως αρχιστράτηγο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, για άλλη μια φορά, απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν τις ζωές των Βολιβιανών», δήλωσε μέσα από το παλάτι, περιτριγυρισμένος από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που στάλθηκε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μια ώρα αργότερα, ο Άρτσε ανακοίνωσε τους νέους επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας εν μέσω της επεφημιών των υποστηρικτών του. Βίντεο έδειχνε στρατεύματα να στήνουν μπλόκα έξω από το κυβερνητικό παλάτι. Είπε ότι οι στρατιώτες που εξεγέρθηκαν εναντίον του «λερώνουν τη στολή» του στρατού και υποσχέθηκε ότι η δημοκρατία θα γίνει σεβαστή.

«Διατάζω όλους όσοι έχουν κινητοποιηθεί να επιστρέψουν στις μονάδες τους», δήλωσε ο νεοδιορισθείς αρχηγός του στρατού Χοσέ Γουίλσον Σάντσεθ.  Αμέσως μετά τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα αρχίζουν να αποσύρονται από το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας.

Η ηγεσία του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Βολιβίας καταδίκασε τη δράση και κήρυξε επ' αόριστον απεργία των κοινωνικών και εργατικών οργανώσεων στη Λα Παζ για την υπεράσπιση της κυβέρνησης.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με κύμα οργής από άλλους περιφερειακούς ηγέτες, όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ο Γκαμπριέλ Μπορίκ, ο πρόεδρος της γειτονικής Χιλής, ο ηγέτης της Ονδούρας και πρώην ηγέτες της Βολιβίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: