18.6.24

«Καμπανάκι» Ολάντ για την Ευρώπη...


... απ' τη Διεθνή Διάσκεψη στην Αθήνα...

Τους κινδύνους που μπορεί να σημαίνει η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ...

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών ακριβώς λόγω των πυκνών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του, και καθώς και ο ίδιος είναι υποψήφιος. «Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και απ' το μέλλον της Γαλλίας και γι' αυτό απουσιάζω από την αποψινή εκδήλωση», σημείωσε.

Ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στην πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως αναφέρθηκε στο επίδικο στη χώρα του.

Αν στη Γαλλία τελικά αποκτήσει την πλειοψηφία η άκρα Δεξιά, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γαλλικός λαός, προειδοποίησε και μίλησε για κρίση προϋπολογισμού για την Ευρώπη.

Η δεύτερη αμφισβήτηση θα είναι αυτή του συμφώνου για τη μετανάστευση είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι η τρίτη συνέπεια θα είναι η αποδέσμευση της Γαλλίας από την ενίσχυση, οικονομική και στρατιωτική, στην Ουκρανία. «Αυτές οι τρεις συνέπειες θα σημειωθούν άμεσα και θα επηρεάσουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» συνέχισε.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι αν τελικά η Γαλλία κυβερνηθεί από την άκρα Δεξιά θα δημιουργηθεί μια συμμαχία, όπου κι άλλες χώρες θα βρουν ένα τρόπο να σταματήσουν οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Παράλληλα, επισήμανε ότι «το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και απ' την έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ». Αν κερδίσει ο Τραμπ θα αυξηθούν οι δασμοί κάτι που θα επηρεάσει την Ε.Ε. και την οικονομία της, ανέφερε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.

Τίθεται το ερώτημα: η δημοκρατία στην Ευρώπη είναι αρκετά ανθεκτική και ισχυρή; δεν είμαι τόσο βέβαιος, είπε στη συνέχεια της παρέμβασής του στις εργασίες της Διάσκεψης.

Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αμυντικές πολιτικές, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν πειστεί, ελπίζω να έχουν πειστεί για την ανάγκη να έχουμε κοινή αμυντική πολιτική, τόνισε κάνοντας αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Φρ. Ολάντ μίλησε και για την κλιματική κρίση, ενώ υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή λόγω των έκτακτων συνθηκών πρέπει να μάθουμε να συνασπιζόμαστε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: