17.6.24

«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν...»



Βαριές κατηγορίες κατά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εξαπολύει έρευνα του BBC για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο...

Το βρετανικό μέσο αποδίδει 43 θανάτους μεταναστών στο ελληνικό λιμενικό δια της μεθόδου των παράνομων επαναπροωθήσεων, «pushbacks» και αποκαλύπτει πως τουλάχιστον το 2020 -2023 αποτελούν πάγια τακτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το BBC έρευνά του βασίζεται μεταξύ άλλων σε εννέα μάρτυρες και συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ελληνικό λιμενικό ρίχνει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν». «Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, λένε αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό».

«Οι εννέα είναι μεταξύ των περισσότερων από 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής απομάκρυνσης  από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC».

Το μέσο ανέφερε πάντως πως επικοινώνησε με το ελληνικό λιμενικό το οποίο «απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες».

Το BBC για πρώτη φορά κατέγραψε τον αριθμό τέτοιων περιστατικών κατά τα οποία προκλήθηκαν θάνατοι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε το BBC συνέβησαν από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές του μέσου ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Η επαλήθευση των γεγονότων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνει το BBC, εξηγώντας πως οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ να μιλήσουν. «Αλλά σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα, μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες», τονίζει το ρεπορτάζ.

Η έρευνα του BBC αποτελεί μέρος του ντοκιμαντέρ «Dead Calm: Killing in the Med» και διαπίστωσε ένα σαφές μοτίβο: Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως είχαν ήδη αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά έπειτα κυνηγήθηκαν από τις αρχές. Άλλοι μετανάστες κατήγγειλαν πως τους ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωναν καθώς φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για επανοπροωθήσεις ανθρώπων πίσω προς την Τουρκία, από όπου και πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές μαρτυρίες ήταν ενός άνδρα από το Καμερούν, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές αφού είχε φτάσει στο νησί της Σάμου, τον Σεπτέμβριο του 2021. «Όπως όλα τα άτομα που έδωσαν συνέντευξη, είπε ότι σχεδίαζε να εγγραφεί σε ελληνικό έδαφος ζητώντας άσυλο», γράφει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: