12.6.24

«Κίτρινη κάρτα» σε Τεμπονέρα κι άλλη επίθεση στη Νέα Αριστερά...



Από μία πρόσκληση και από μία πρόβλεψη... σημαδεύτηκε η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», την πρώτη που δίνει μετά τις ευρωεκλογές κι ένα 24ωρο πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία...

Η πρόσκληση είχε ως αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, για την ανάληψη κοινών νομοθετικών πρωτοβουλιών, που είναι κι αυτές που αλλάζουν τις ζωές του κόσμου, τόνισε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν τείνει γενικώς χείρα φιλίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενώ η πρόβλεψη αφορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, εκτίμησε, αφού η φθορά, η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον έχει ξεκινήσει, υποστήριξε. Θα ακολουθήσει την πορεία του Κώστα Σημίτη, προέβλεψε επίσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραλάβει μια φτωχοποιημένη χώρα. Αντιθέτως, αρνήθηκε στο σημείο αυτό να απαντήσει για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές Προέδρου Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά και απαντώντας σε ερωτήματα για τις κινήσεις του Διονύση Τεμπονέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτίμησε να κάνει ένα γενικό σχόλιο: κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέθηκε ξανά στη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνοντας ότι όσο είναι εκείνος πρόεδρος, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με «το μόρφωμα αυτό». Χαρακτήρισε ανήθικη την κλοπή εδρών και έκανε λόγο για «Νέα Υποκρισία», αφού κατά το παρελθόν, βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούσαν την επιστροφή των εδρών, π.χ. στην περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη.

Επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία για την προεκλογική καμπάνια της, για το σκέλος χρηματοδότησής της. Ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού είναι το πολιτικό χρήμα, σημείωσε.

Υποστήριξε ότι η άνοδος του κόμματός του στις λαϊκές γειτονιές καταρρίπτει τον μύθο του life style. Η Ν.Δ. δεν έπεσε αυτόματα, επεσήμανε σε άλλο σημείο, και παρέθεσε σειρά περιφερειών, όπου υπήρξε σημαντική μείωση της διαφοράς των δύο κομμάτων. Αυτό συνέβη γιατί κάποιος έκανε αντιπολίτευση, ωμά μερικές φορές, επιχειρηματολόγησε. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την ατζέντα στη φορολογία, την ακρίβεια κ.α. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια, εξάλλου, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισροές από τη Ν.Δ.

Είπε, όμως, και mea culpa για λάθη που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο, ιδίως για την προβολή του ατομικού βίου του. Η παρατήρηση αυτή, διευκρίνισε, δεν αφορά το πόθεν έσχες, αφού ήθελε να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει, όπως ανέφερε. Για τις επιθέσεις που δέχθηκε, είπε πως ήταν «δολοφονία χαρακτήρα», ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξαν. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες πόθεν έσχες του προσεχώς, προ(σ)καλώντας τον πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο.

Ακόμη, έδειξε να συμφωνεί με την κριτική που του ασκείται δημοσίως, επί παραδείγματι από τους Νίκο Κοτζιά και Θανάση Καρτερό. Στους επόμενους στόχους του είναι «η δημιουργία μιας ομάδας προοδευτικής αριστείας», όπως επί λέξει είπε. Αλλά σταθμός για τα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το Συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου, με καταστατικές αλλαγές, εκλογή οργάνων κ.λ.π. Όμως, εκ των ων ουκ άνευ είναι η κοινωνική γείωση, δήλωσε εξάλλου, φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα τις εκλογικές επιδόσεις των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Ενώ με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωσή του για τη δημιουργία Ινστιτούτου κατά της Ακροδεξιάς, διαβεβαίωσε πως δεν έχει σχέση με το Ινστιτούτο Τσίπρα. Απέδωσε δε, τα εύσημα στον προκάτοχό του γιατί είναι ενεργός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε ότι αν ο τότε υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής λάμβανε υπόψιν τις έγγραφες προειδοποιήσεις για το δίκτυο, τότε τα παιδιά θα ζούσαν σήμερα.

Ερωτηθείς για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, είπε πως επεξεργάζεται όλες τις επιλογές, δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την εξεύρεση των «κατάλληλων λύσεων». Δεν έκρυψε, μάλιστα, τη συγκίνησή του όταν, στην επίσκεψή του στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, είδε σε μια φωτογραφία το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να διαβάζει την «Αυγή». Είναι μια εφημερίδα παρούσα στα μεγάλα γεγονότα, είπε ο Στ. Κασσελάκης, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης του.

Για τις ευρωεκλογές, τέλος, έκανε λόγο για αντιευρωπαϊκή στροφή στην Ευρώπη, κάτι που εξηγείται, όπως είπε, από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπνέονται πλέον από τις Βρυξέλλες και αναζητούν εθνικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: