30.6.24

Γαλλικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες κτήσεις...



Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων διεξάγεται ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, με το φάντασμα της Ακροδεξιάς να πλανάται πάνω από την πολιτική σκηνή της χώρας...


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το ποσοστό που είχε ψηφίσει μέχρι τις 18.00 (ώρα Ελλάδας) ήταν στο 59,39%, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1986, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει το 67%

Κι ενώ η αγωνία στα κομματικά επιτελεία χτυπάει «κόκκινο» τα γαλλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος από τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις σε Γουαδελούπη, Μαρτινίκα και Γουιάνα. Το Αριστερό Λαϊκό Μέτωπο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις τρεις αυτές περιοχές.

Ειδικότερα: 

Γουαδελούπη: Ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων αναδείχθηκε πρώτος, με τους δύο από τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν να περνάνε στον δεύτερο γύρο. 
Γαλλική Γουιάνα: Με καταμετρημένο πάνω από 60% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να φτάσουν το 25% προκειμένου να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. 
Μαρτινίκα: Και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση, ενώ ένας υποψήφιος της Ακροδεξιάς πέρασε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο.

Exit Poll και αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι στις 6 ώρα Ελλάδας θα κλείσουν οι κάλπες στις περισσότερες περιφέρειες. Στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο, οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 ώρα Ελλάδας. Στις 9 θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις για τους νικητές της βραδιάς.

Τι θα συμβεί εάν δεν εξασφαλίσει κανένας πλειοψηφία
H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά την παραπάνω ερώτηση.

Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: