29.6.24

Καταγγελία Χάρη Δούκα για παρέμβαση της κυβέρνησης...


...στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ...
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε αν «θα του φτάνουν οι ώρες της ημέρας» για να είναι και δήμαρχος και ηγέτης κόμματος, ενώ μίλησε και για «θεσμικά θέματα» και αναρωτήθηκε αν μπορούμε «να δούμε τον πρόεδρο του κόμματος που θέλει να γίνει και Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο–μεθαύριο να γίνει και κυβέρνηση της χώρας, να είναι ο πρώτος πολίτης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας;»...
Την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων και κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Δούκα, προκάλεσαν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Παύλος Μαρινάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την ικανότητα του Χάρη Δούκα να διοικεί τον δήμο και ταυτόχρονα να είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορεί να το κάνει όλο αυτό και να έχει και αποτέλεσμα και να μπορεί να διοικήσει και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα».


Ο δήμαρχος Αθηναίων, σε δήλωσή του, επισημαίνει:

«Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι ακραίες επιθέσεις από την Κυβέρνηση, τα συστήματά της και την ακροδεξιά, μετά την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύφθηκε σήμερα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, «η εκλογική πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές και η ραγδαία φθορά της Κυβέρνησης φέρνει τον κ. Μητσοτάκη στη δεινή θέση να παρεμβαίνει ευθέως στις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ».

Και κάλεσε «όλο τον προοδευτικό κόσμο, όλο τον κόσμο της παράταξης, να μην ταυτισθεί και να απορρίψει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις. Όλοι μαζί θα τους νικήσουμε ξανά».

Και κλείνει την ανακοίνωσή του με μια ερώτηση: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ίδια γνώμη, όταν συνυποψήφιός του ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας;»

Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν βλέπει «κάποια ιδιαιτερότητα» στο γεγονός ότι στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο ένας εκ των φερόμενων ως υποψηφίων είναι δήμαρχος Αθήνας. 

Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού αρχικά και πολλές περιστροφές είπε ότι «το ποιος είναι κατάλληλος ή όχι για το ΠΑΣΟΚ ή για οποιοδήποτε άλλο κόμμα, δεν είναι δική μου δουλειά», και φέρνοντας σαν παράδειγμα «ανθρώπους με μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε:

«Όταν, όμως, φαίνεται ότι ένας εκ των υποψηφίων – το προανήγγειλε χθες ο κ. Δούκας – είναι ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, εδώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα εύλογα. Ακούς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους που έχουν μία μικρομεσαία επιχείρηση και σε λένε δεν μου φτάνουν οι ώρες της μέρας. Δεν μου φτάνουν για τη δουλειά μου, να δω την οικογένειά μου, να διοικήσω μια επιχείρηση τριών – τεσσάρων - πέντε εργαζομένων. Και έτσι είναι. Το δικηγορικό γραφείο το οποίο έχουμε εμείς έχει λιγότερα από δέκα μέλη, ευρύτερα, συνεργάτες. Και οι άνθρωποι οι οποίοι το “τρέχουν” τώρα, δεν τους φτάνει η μέρα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, πώς ένας άνθρωπος ο οποίος διοικεί, και μάλιστα για λίγους μήνες -δεν είναι ότι έχει και κάποια τεχνογνωσία ακόμα αποκτήσει, λογικό είναι– τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, που βλέπουμε ότι έχει πολλά προβλήματα -δηλαδή, επειδή τυχαίνει να διαμένω στον δήμο αυτόν πάρα πολλά χρόνια– πώς μπορεί να το κάνει όλο αυτό και να έχει και αποτέλεσμα και να μπορεί να διοικήσει και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Μπορεί να είναι σε μία πτώση τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι ένα ιστορικό κόμμα που είναι το τρίτο τη τάξει κόμμα στη χώρα αυτή τη στιγμή».

Και όταν ρωτήθηκε αν ο Χάρης Δούκας θα κληθεί να «κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε:

«Αυτό το πράγμα εγώ δεν το έχω ξανακούσει. Και πέραν του χρόνου, αυτό μπορεί ο ίδιος να ανακαλύψει παραπάνω ώρες της μέρας, να έχει φοβερές ικανότητες ο άνθρωπος, να τα καταφέρει. Θα το δείξει η Ιστορία. Είναι λίγο, νομίζω, και ένα ζήτημα θεσμικό. Δηλαδή, το βάζουμε έτσι λίγο κι εμείς στο τραπέζι, στη συζήτηση. Είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προφανώς, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε υπουργός, ο κάθε πολιτικός έχει μία πολιτική ταυτότητα. Εγώ θυμάμαι, είχα δεχθεί, νομίζω, μία υπερβολική επίθεση, γιατί για κάποιους μήνες, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες και να τελειώσουν και οι αυτοδιοικητικές, παρέμενα και Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, παρέμενα –προσέξτε– και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ενώ υπάρχουν αντιπρόεδροι του κόμματος που είναι υπουργοί, βουλευτές που είναι υπουργοί, δηλαδή δεν ήταν πρωτοφανές. Και είχα πει κιόλας ότι θα ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να δούμε, ας πούμε, τον Πρόεδρο του κόμματος που θέλει να γίνει και Αξιωματική Αντιπολίτευση - και ο στόχος είναι αύριο – μεθαύριο να γίνει και κυβέρνηση της χώρας – να είναι ο πρώτος πολίτης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας; Είναι ερωτήματα, νομίζω, τα οποία είναι εύλογα. Από εκεί και πέρα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα τα αξιολογήσουν όλα αυτά, εκείνοι θα αποφασίσουν, εκείνοι ξέρουν για το κόμμα τους, όχι εμείς, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αυτά τα οποία σας λέω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: