11.6.24

Ο Μακρόν απορρίπτει ενδεχόμενο παραίτησης...


...θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία...
Μία μέρα μετά την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ο ίδιος, όπως του ζητά ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν που ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές. Και βεβαίως διεκδικεί την πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές...


Ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται εντός της ημέρας να κάνει διάγγελμα, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine, μάλιστα δήλωσε ότι θα είναι επικεφαλής στην προεκλογική εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου (β' γύρος στις 7 Ιουλίου) θα είναι το ίδιο με των ευρωεκλογών, καθώς διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα (μονοεδρικό σύστημα). Σύστημα που οδήγησε την Αριστερά να συμφωνήσει σε «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, ώστε να ανακόψει την πορεία της ακροδεξιάς.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μάλιστα, στην ερώτηση τι θα κάνει αν το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν -που φαίνεται ότι είναι έτοιμο να συμμαχήσει ακόμη και με το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- κερδίσει τις εκλογές και ζητήσει την παραίτησή του, τόνισε:

«Δεν είναι ο Εθνικός Συναγερμός αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο».

Επίσης, δήλωσε έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι είναι έτοιμος «να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», είπε εμφατικά. Μάλιστα αμφισβήτησε εμμέσως τη δυναμική της γαλλικής ακροδεξιάς, με βάση τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι «η πολιτική είναι δυναμική. Δεν πίστεψα ποτέ στις δημοσκοπήσεις. Η απόφαση που πήρα ανοίγει μια νέα εποχή. Μια νέα εκστρατεία ξεκινά και θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα για κάθε εκλογική περιφέρεια υπό το πρίσμα αυτών για τις ευρωεκλογές».

Παρά το γεγονός ότι πολλοί εκτιμούν ότι η δυναμική παρουσία του Γάλλου προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται, χαρακτηρίζοντάς τον «πρόεδρο των πλουσίων», ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να την πάρει πάνω του. Αύριο, Τετάρτη, θα ξεκινήσει την εκστρατεία του με συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Παρίσι.

Μάλιστα, απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν «τρέλα» την προκήρυξη εκλογών, απάντησε: «Δεν σκέφτομαι παρά τη Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, "μη φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε”».

Όπως είπε, θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του» και πως πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργαστούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: