26.6.24

Πετάει από πάνω του την ευθύνη για την «Αυγή»...


Συσπειρώνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση κατά Κασσελάκη – Ετοιμάζεται παρέμβαση τις επόμενες ώρες...
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα «καρφιά» του λέγοντας ότι την απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε...
Στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των χαμηλών διαφημιστικών εσόδων απέδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης την απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή», ενώ σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του ως πρόεδρος του κόμματος εδώ και εννέα μήνες είπε πως την απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε.


Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας σήμερα στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό cosmos fm.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως προτάθηκε στους εργαζομένους να αναλάβουν οι ίδιοι το φύλλο, αλλά «δεν εισακούστηκε». 

Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία τους.

Είπε ακόμα ότι η «Αυγή» είχε φτάσει σε μία κατάσταση που «δεν δίνει πολλές επιλογές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν σταματά την καθημερινή της δραστηριότητα», καθώς συνεχίζει τη διαδικτυακή της παρουσία και το κυριακάτικο φύλλο. 

Επιπλέον, κάλεσε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δωρεά για τη στήριξη του κόμματος και όπως είπε ο ίδιος θα δώσει το παράδειγμα δωρίζοντας σήμερα το μάξιμουμ που επιτρέπεται, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Νέες 24ωρες απεργίες από τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της «Αυγής» συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, και όπως είχε προαναγγελθεί θα πραγματοποιηθούν  24ωρες απεργίες στην εφημερίδα και το avgi.gr θα συνεχιστούν τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.

Τα επόμενα βήματα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και διαμαρτυρία στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ θα ζητήσει συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη όταν εκείνος επιστρέψει από τις ΗΠΑ. 

Η ανακοίνωση για τις απεργίες :

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2024, στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».

Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί αμέσως η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζομένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα.

Ζητούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

Ο ξαφνικός θάνατος της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς

Η απόφαση κόμματος και διεύθυνσης της εφημερίδας προκάλεσε σοκ στον χώρο του Τύπου, αλλά και στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, καθώς η ιστορική «Αυγή» έκλεισε μετά από 72 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, εκτός από την περίοδο της χούντας.

Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα και η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

«Μια τέτοια διακοπή της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας, χωρίς τον δέοντα σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελεί κατάφωρη επίθεση στους εργαζόμενους στην Αυγή και αντιπροσωπεύει ανησυχίες για τον πλουραλισμό των ΜΜΕ. Καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη θέση της, να διαβουλευθεί με διαφάνεια με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους και να εγγυηθεί τον σεβασμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της για αποπληρωμή του χρέους», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έφεραν νέο εσωκομματικό γύρο στον ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά στελέχη να στηλιτεύουν την απόφαση.

Ενδεικτικά:

Ο. Γεροβασίλη: Αιφνίδια απόφαση στο κενό. Ο εξορθολογισμός των μέσων του κόμματος θα έπρεπε να συζητηθεί πριν στα όργανα και με τη συμμετοχή των εργαζομένων
Κ. Ζαχαριάδης: Τρομερά δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμο της «Αυγής», προφανώς γνωρίζω ότι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση, όμως έπρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες. Η «Αυγή» είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας, υπάρχει πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 1952 και την ΕΔΑ. Πολλά ζητήματα θα πήγαιναν διαφορετικά αν συνεδρίαζαν τα συλλογικά μας όργανα.
Από την προεδρική πτέρυγα, πάντως, επιμένουν στα περί αναγκαιότητας εξορθολογισμού των οικονομικών με την Βούλα Κεχαγιά να δηλώνει σήμερα «ήταν αναπόφευκτη αυτή η επιλογή, να κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής. Τα οικονομικά του κόμματος είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Έγιναν όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί η «Αυγή» στο σύνολό της, δηλαδή και η καθημερινή έκδοση και το κυριακάτικο φύλλο. Θέλω να διευκρινίσω ότι η «Αυγή» ως τίτλος παραμένει: θα κυκλοφορεί κανονικά το κυριακάτικο φύλλο. Αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου, για λόγους περιορισμού των δαπανών».

Σε άλλο σημείο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική των εργαζομένων περί πολιτικής κίνησης λέγοντας «αυτό που εδράζεται; Ήταν πολιτική κίνηση για ποιο λόγο; Για να “τιμωρήσει” ο ΣΥΡΙΖΑ τους εργαζόμενους; Για ποιο λόγο;».

Για το θέμα της εφημερίδας Αυγή μίλησε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εμφανίστηκε πιο προκλητικός λέγοντας ότι πουλιέται ένα ευρώ και κοστίζει επτά, ενώ δε την παίρνει κανείς. «Όλοι αυτοί που γκρινιάζουν... Κανείς δεν πάει να την πάρει... Πώς θα σταθεί δηλαδή; Με θαύμα; Το θέμα είναι οι δημοσιογράφοι, και πρέπει να βρούμε λύση», τόνισε.


Έντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου. 

Φαίνεται ότι όσοι διαφωνούν με τις τελευταίες εξελίξεις και την πολιτική Κασσελάκη, προσπαθούν να συσπειρωθούν και να συνεννοηθούν κατ’ αρχάς για τα βασικά.

Το πρωί είχαμε αποκαλύψει ότι τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου (το οποίο εκτός από τους Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα που παραιτήθηκαν από τα Όργανα, μετρά δεκάδες μέλη) θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με την Ομάδα Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση.

 
Και πράγματι η επαφή έγινε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις τελευταίες ώρες προσεγγίζονται και άλλα στελέχη που τοποθετούνται στη μεριά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένουν τα μέλη του Δικτύου παρά τις τρεις αποχωρήσεις – Προσπάθεια συνεννόησης με Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο

Τα θέματα που απασχολούν είναι οι «μονομερείς» -όπως τις χαρακτηρίζουν- πρωτοβουλίες Κασσελάκη, η μη συνεδρίαση των Οργάνων, η αναστολή της κυκλοφορίας της καθημερινής Αυγής, οι πρόσφατες αποπομπές (για τις οποίες υποστηρίζουν ότι έχουν πολιτικό υπόβαθρο) και η στάση του προέδρου στο θέμα της συνεννόησης του προοδευτικού κόσμου, για την οποία λένε πως δεν συμβαδίζει με την άποψη της κοινωνίας.

Μάλιστα, θεωρούν πως η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα κατατεθεί, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς θα κερδίσει τη μεγάλη πλειοψηφία της βάσης.


Μέχρι στιγμής, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν αποτελούσε ένα ενιαίο μπλοκ, αλλά πολλές μικρότερες ομαδοποιήσεις στελεχών. Πλέον, γίνεται προσπάθεια για εσωκομματική συνεννόηση, κάτι που θα επισημοποιηθεί με κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες…

Και βεβαίως, ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι να υπάρξει ενιαίο μέτωπο στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου. Νωρίτερα στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

πηγες efsyn.gr, documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: