6.6.24

Σκληραίνει το «παιχνίδι» στην Ουκρανία...



Για όλους και για όλα μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια ακόμη μακρά συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία μιλώντας για «πολύ επικίνδυνο μέτρο», ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία σημειώνοντας «όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία»...

 «Σήμερα, όταν αυτές λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας πως δεν ήταν η Ρωσία που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία έσπευσε να στείλει μήνυμα αναφέροντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους και ότι θα παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ούτε έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. «Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (...) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους για να συμπληρώσει «επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (...) Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες».

Πήρε, πάντως, θέση ξανά και για τη σφαγή στη Γάζα και υπογράμμισε «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ δεν μοιάζει διόλου με πόλεμο. Πρόκειται για κάτι σαν πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού».

«Προσπαθούμε (...) να επηρεάσουμε όσο μπορούμε» προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, «συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής διάστασης», συνέχισε ο κ. Πούτιν.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ», οι οποίες κατ’ αυτόν «μονοπώλησαν» τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Τέλος ερωτηθείς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αμυνθεί σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Για κάποιον λόγο, η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο Πούτιν. «Έχουμε πυρηνικό δόγμα, ιδού τι προβλέπει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε πιθανή τη χρήση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται επιπόλαια, επιφανειακά», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: