22.6.24

Οι καύσωνες σκοτώνουν...

Παραδομένος στην κλιματική κρίση με τις καταστροφικές συνέπειές της, ένα εφιαλτικό κοκτέιλ ακραίας ζέστης, ξηρασίας και θανάτου, είναι ο κόσμος. Κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινή εργασία ως τα θρησκευτικά προσκυνήματα, επηρεάζεται δραματικά και αλλάζει μοτίβο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα πράγματα μόνο χειρότερα θα γίνουν στο άμεσο μέλλον...


Ο πρόσφατος φονικός καύσωνας που έπληξε μεγάλες περιοχές του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής και των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών κατέστη 35 φορές πιο πιθανός λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης, διαπιστώνει έρευνα κλιματικών επιστημόνων του World Weather Attribution (WWA), ενός ακαδημαϊκού προγράμματος που μεταξύ άλλων υπολογίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες, οι τυφώνες. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν επικίνδυνες θερμοκρασίες μέρα και νύχτα στις περιοχές αυτές καθώς ένας θόλος ζεστού αέρα κάλυψε το Μεξικό. Ήταν μια μεγάλη και παρατεταμένη ζώνη υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων που εκτεινόταν από τα βόρεια του Τέξας, της Αριζόνα και της Νεβάδα ως το Μπελίζ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, στα νότια.

Ενα κύμα καύσωνα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του θερμού θόλου, ο οποίος παγιδεύει τον ζεστό αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εμποδίζοντας την είσοδο ψυχρού ρεύματος και προκαλώντας έτσι αύξηση της θερμοκρασίας και επίμονες υψηλές θερμοκρασίες για μέρες, ακόμη και εβδομάδες. Τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου ο θερμός αυτός θόλος αιωρούνταν πάνω από την περιοχή, σπάζοντας πολλαπλά καθημερινά και εθνικά ρεκόρ θερμοκρασιών και προκαλώντας εκτεταμένη αναστάτωση, ειδικά στις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Τέτοια κύματα ακραίας ζέστης είναι σήμερα τέσσερις φορές πιο πιθανά από ό,τι ήταν στην αλλαγή της χιλιετίας, όταν ο πλανήτης ήταν κατά 0,5 βαθμούς C πιο ψυχρός, διαπιστώνει η ανάλυση του WWA.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο θανατηφόροι... Γνωρίζουμε για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Αλλά χάρη στους ανερμάτιστους πολιτικούς, που υποχωρούν στα λόμπι των ορυκτών καυσίμων ξανά και ξανά, ο κόσμος συνεχίζει να καίει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα» λέει χαρακτηριστικά στον Guardian η Φρεντερίκε Ότο, εκ των συντακτών της μελέτης και ανώτερη λέκτορας κλιματικής επιστήμης στο Grantham Institute, του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Το συμπέρασμα της μελέτης του WWA είναι σαφές: Χωρίς ουσιαστική πολιτική δράση για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων, οι θανατηφόροι καύσωνες θα είναι «πολύ συνηθισμένοι σε έναν κόσμο όπου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα έχει φτάσει τους 2 βαθμούς C».

Στο Νέο Δελχί, που δοκιμάζεται επίσης από υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, σχεδόν 200 άστεγοι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία 52 νεκροί, οι περισσότεροι από αυτούς φτωχοί άνθρωποι που ζούσαν και εργάζονταν σε ανοιχτούς χώρους.

Συνολικά 192 άστεγοι πέθαναν στο Νέο Δελχί μεταξύ 11 Ιουνίου και 19 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που κοινοποίησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Centre for Holistic Development, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. “Οι φτωχότεροι επωμίζονται το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ζουν κάτω από αερογέφυρες και έξω στην ύπαιθρο και δεν έχουν προστασία από τη ζέστη” δήλωσε στο Reuters ο Σούνι Κουμάρ Αλέντια που διευθύνει το εν λόγω Κέντρο. Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 40.000 κρούσματα θερμοπληξίας αυτό το καλοκαίρι και τουλάχιστον 110 επιβεβαιωμένους θανάτους λόγω ζέστης στο διάστημα 1 Μαρτίου-18 Ιουνίου.

Θύματα της ακραίας ζέστης είναι και τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων προσκυνητών που συρρέουν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας για το ετήσιο προσκύνημα του χατζ αυτή την εβδομάδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως οι συνθήκες χρόνο με τον χρόνο γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Καθώς ο χρόνος του προσκυνήματος καθορίζεται από το σεληνιακό έτος και η ημερομηνία πηγαίνει πίσω κατά 10 ημέρες κάθε χρόνο, υπολογίζεται πως μέχρι τη δεκαετία του 2040 θα συμπέσει με την κορύφωση του καλοκαιριού στη Σαουδική Αραβία, δηλαδή με συνθήκες ακραίας ζέστης.

Τουλάχιστον 562 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του φετινού χατζ, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters που βασίζεται σε ανακοινώσεις του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών. Μόνο η Αίγυπτος έχει καταγράψει 307 θανάτους και άλλους 118 αγνοούμενους καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή του προσκυνήματος ξεπέρασαν τους 51 βαθμούς Κελσίου.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τα πτώματα στοιβάζονταν στην άκρη του δρόμου κοντά στη Μίνα, λίγο έξω από τη Μέκκα, καλυμμένα με το λευκό ύφασμα του προσκυνήματος μέχρι να φτάσουν τα ιατρικά οχήματα. Οι κλιματικοί επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι θάνατοι δίνουν μια εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί για τα δεκάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες να κάνουν το χατζ.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: