7.6.24

Και αν έχουμε τίποτα εκπλήξεις;..



》Συγκρατημένους τους βλέπω τους δημοσκόπους. Το λέω αυτό διότι, παρά την επαναλαμβανόμενη εικόνα της κυρίαρχης Ν.Δ., των μικρομεσαίων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και τη μάχη της ουράς για μια έδρα στην Ευρωβουλή, η αποχή και οι αναποφάσιστοι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη πιο ακραία σενάρια άφησε ο Θωμάς Γεράκης της Marc, όπως... π.χ. να είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές κάτω από 50%, ενώ δεν απέκλεισε ούτε ένα «υπερβολικό σενάριο», δηλαδή η αποχή να φτάσει ακόμη και το 60%, κάτι που έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να καταλάβετε το κλίμα και το πόσοι και ποιοι απαντούν στις δημοσκοπήσεις, ο Γεράκης είπε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι πολλές φορές παίρνουν τηλέφωνο και οι ερωτώμενοι τους ρωτούν «πότε έχουμε ευρωεκλογές;». Σημειώστε ακόμη ότι ένα διψήφιο ποσοστό, που το εκτιμά γύρω στο 15%, δηλώνει ότι θα αποφασίσει την ημέρα των εκλογών επάνω στην κάλπη. Αντε μετά να κάνεις πρόβλεψη. Εδώ πέρυσι μιλούσαμε για δημοσκοπική διαφορά 7% μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και τελικά κατέληξε στο 23% (με την… έκπτωση).

》Στο αγαπημένο μας θέμα, δηλαδή το τι θα γίνει στην έρμη την Κεντροαριστερά, ο Γεράκης κάνει λόγο για ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Αυτό όμως που μπορεί να μεταβάλει τη μεταξύ τους σχέση, όπως εξήγησε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα χαλαρό εκλογικό σώμα νέων ηλικιών, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πιο συμπαγές κοινό, χωρίς όμως πολλές «δεξαμενές». Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Μarc για τον ΑΝΤ1, η διαφορά τους είναι ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 14,8% στην πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ 9,8%, ενώ στην εκτίμηση αποτελέσματος τα ποσοστά κυμαίνονται από 14,7 έως 18,5% για την Κουμουνδούρου και από 10,1 έως 13,3% για τη Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη πλευρά, η ProRata χθες έδειξε ντέρμπι για τη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 11,6% έως 15,8% και το ΠΑΣΟΚ από 11,1% έως 15,3%. Αυτό σημαίνει ως κεντρική τιμή εκτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 13,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 13,2% για το ΠΑΣΟΚ.

 》Και για να χαλαρώσουμε ενόψει κάλπης, ο Ανδρουλάκης έδωσε συνέντευξη στους betarades, όπου παρομοίωσε το ΠΑΣΟΚ με τον… Αγιαξ, ο οποίος «δεν δαπανά χρήματα για μεταγραφές, επενδύει στα φυτώρια, έχει βαριά φανέλα και χτίζει ένα σύνολο που φτάνει στην κορυφή και στελεχώνει την Εθνική Ολλανδίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μυθιστόρημα, ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρώπης και χτίζουμε σταθερά, με κόπο για μια νέα σχέση αξιοπιστίας, ώστε να μην ξανανιώσει ο κόσμος πληγωμένος». Ο Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, ζηλεύοντας τον πρόεδρο Κασσελάκη μίλησε στον Γιώργο Λιάγκα (ΑΝΤ1), όπου αναφέρθηκε στην οικογενειακή παράδοση για τις προβλέψεις των εκλογών. Οπως είπε, το Σάββατο το μεσημέρι μαζεύονται και τις γράφουν. «Κανείς δεν τις μαθαίνει, αλλά συνήθως εγώ είμαι αυτός που πέφτει μέσα»». Για να δούμε αυτή τη φορά.

Την προκλητική απόφαση της (νεοδιορισμένης) πλειοψηφίας της ΑΔΑΕ να μην κληθεί σε ακρόαση η υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, που αρνείται να εκτελέσει τη διαταγή του ΣτΕ για να ενημερωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης, σχολίασε ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης: «Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μια σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία»

》«Θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Τότε μάλλον πρέπει να την ξαναδιαβάσει γιατί το «Βόρεια Μακεδονία» είναι erga omnes και όχι για όπου θέλει ο καθένας. Ο Μητσοτάκης χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, όπου ναυπηγούνται οι νέες φρεγάτες Μπελαρά, τους προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουν βήματα στην Ευρώπη αν ανοίξουν μέτωπο με την Ελλάδα». Ειδικά για τον Μίτσκοσκι είπε ότι «θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν σε σύνοδο του ΝΑΤΟ λέει τα ίδια πράγματα για το όνομα». Μένει να το δούμε, μην ακούσουμε πάλι τίποτα «βρείτε τα» από τους αγαπημένους μας συμμάχους.

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: