4.6.24

Άγρια δολοφονία δημάρχου...



H δήμαρχος της πόλης Κοτίγια, στην πολιτεία Μιτσοακάν στο Μεξικό, έπεσε νεκρή στη μέση του δρόμου, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ εναντίον της. Η δολοφονία με 19 σφαίρες, πολλοστή μέσα σε λίγους μήνες, πολιτικού προσώπου στη χώρα, έγινε μια μέρα μετά την ανάδειξη στην προεδρία, με πολύ υψηλά ποσοστά, της Κλαούδια Σεϊνμπάουμ, την πρώτης γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της χώρας...

Εκλογή που αναπτέρωσε τις ελπίδες για πολιτική αλλαγή, σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η έμφυλη βία.

Η δήμαρχος Γιολάντα Σάντεθ Φιγουέρα είχε εκλεγεί το 2021. Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη δολοφονία, αλλά ανέφεραν ότι έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δολοφόνων.

Η δήμαρχος είχε πέσει επίσης θύμα απαγωγής τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ έφευγε από εμπορικό κέντρο στην πόλη Γκουανταλαχάρα στην Πολιτεία Χαλίσκο, που γειτνιάζει με την Πολιτεία Μιτσοακάν. Τρεις μέρες μετά την απαγωγή της, είχε βρεθεί ζωντανή. Τότε είχε ακουστεί ότι «έκανε υποχωρήσεις» στους απαγωγείς της για να την αφήσουν ελεύθερη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ εκείνη την εποχή, οι απαγωγείς ανήκαν στο ισχυρό καρτέλ Χαλίσκο - Νέα Γενιά (CJNG), το οποίο φέρεται ότι απείλησε τη δήμαρχο επειδή εναντιώθηκε στην επιβολή της εγκληματικής ομάδας ως αρμόδια για την αστυνόμευση στον δήμο της Κοτίγια.

Η κυβέρνηση της Πολιτείας Μιτσοακάν καταδίκασε «τη δολοφονία της δημάρχου της Κοτίγια, Γιολάντα Σάντσεθ Φιγκέροα», ανέφερε το περιφερειακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανάρτησή του στο X.

Το Μιτσοακάν είναι πολύ δημοφιλές για τους τουριστικούς του προορισμούς και την ακμάζουσα βιομηχανία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μία από τις Πολιτείες του Μεξικού με πολλή βία, λόγω της δράσης συμμοριών εκβιαστών και διακίνησης ναρκωτικών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: