29.6.24

Τέμπη: Αναπάντητα τα ερωτήματα...


...για το κοντέινερ που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη...
Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι εντοπίστηκε το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αναζητούσαν οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες και ο εφέτης ανακριτής σε ιδιωτικό οικόπεδο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για το ποιος έλαβε την απόφαση και έδωσε την εντολή για τη μεταφορά του εκεί, ενώ όλα τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι είναι φλέγοντα...

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι πίσω και από αυτό το γεγονός βρίσκεται η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων και δηλώνουν ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις.

Ο εφέτης ανακριτής έδωσε εντολή στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας να μεταφερθεί άμεσα το επίμαχο εμπορευματοκιβώτιο στο Κουλούρι, καθώς έκρινε ότι αποτελεί στοιχείο σημαντικό της προανάκρισης για την υπόθεση των Τεμπών. Όπως αναφέρει ο εφέτης ανακριτής, «επειδή το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο (container) αποτελεί ουσιώδες πειστήριο, ως εντασσόμενο στο αποδεικτικό υλικό της ανακριτικής δικογραφίας που χειριζόμαστε, είναι αναγκαίο να μεταφερθεί με ασφαλή αστυνομική συνοδεία, από τις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, όπου είναι αποθηκευμένο, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη θέση "ΚΟΥΛΟΥΡΙ" Λάρισας, όπου έχουν συγκεντρωθεί και φυλάσσονται τα υπόλοιπα συντρίμμια – υπολείμματα των αμαξοστοιχιών, που ενεπλάκησαν στο διερευνώμενο σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς και τα αδρανή υλικά από το σημείο της σύγκρουσης».


«Ίσως πάρουμε απαντήσεις»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος, μετά από αίτηση του οποίου στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, εντοπίστηκε το κοντέινερ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

«Η αναζήτηση του εφέτη έφερε καρπούς, μεταφέρθηκε το κοντέινερ», είπε, σημειώνοντας ότι το κοντέινερ «είναι όπως ακριβώς παραλήφθηκε, μεταφέρθηκε στον ΟΣΕ και μετά στην εταιρεία. Υπάρχει πιθανότητα να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει «… να απαντηθούν τα ερωτήματα, ποιος έδωσε τις εντολές».

Στ. Κασσελάκης: Επιτέλους, δώστε απαντήσεις

Στο σχόλιό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτησή του τόνισε ότι «16 μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, τη μονταζιέρα και το μπάζωμα, βρέθηκε το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σε οικόπεδο ιδιώτη! Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα ακόμα και τώρα σε οικόπεδα ιδιωτών και όχι στα χέρια των ανακριτικών αρχών».

Και κατέληξε: «Πώς αλήθεια μεταφέρθηκε; Ποιος έδωσε την εντολή; Επιτέλους δώστε απαντήσεις! Μας οφείλετε την αλήθεια, ανόθευτη και αμοντάριστη».

ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

«Η σημερινή αποκάλυψη ότι εντοπίστηκε σε οικόπεδο ιδιώτη κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, 16 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, εκθέτει βαρύτατα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος», επισημαίνει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που σημειώνει ότι «θα καταθέσει άμεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας απαντήσεις», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «η μέχρι στιγμής σιωπή της κυβέρνησης είναι ένοχη και προστίθεται σε μια αλυσίδα γεγονότων που στόχο είχαν τη συγκάλυψη».

Στη δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ, με αφορμή και την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για νέα παρολίγον σύγκρουση τρένων, τονίζει ότι η είδηση για τον εντοπισμό του «"χαμένου κοντέινερ" της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκθέτει την κυβέρνηση και αναδεικνύει ότι κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όχι απλά έχουν αγνοηθεί, αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί. Η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, που περιέχεται στο πόρισμα που κατέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι δίπλα σε αυτό καθ' αυτό το έγκλημα των Τεμπών, υπάρχει και το έγκλημα της συγκάλυψης, που πρέπει εξίσου να διερευνηθεί».

«Κι όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη για την παραλίγο σύγκρουση επιβατικού με εμπορικό τρένο που μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι το "πάμε κι όπου βγει" εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα στις μεταφορές», καταλήγει.

Νέα Αριστερά: Σκανδαλώδης αποκάλυψη

«Το έγκλημα των Τεμπών όπως φαίνεται ακολουθείται από ένα άλλο έγκλημα, αυτό της συγκάλυψης», επισημαίνει από την πλευρά της η Νέα Αριστερά, που επισημαίνει ότι «σε οικόπεδο ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το κοντέινερ του εμπορικού τρένου ενάμιση χρόνο μετά, χωρίς να γνωρίζουμε το ποιος έδωσε την εντολή της μεταφοράς του, πότε και γιατί. Πρόκειται για κοντέινερ που ήταν έμφορτο όταν έγινε η πρόσκρουση και από τη μια στιγμή στην άλλη εξαφανίστηκε».

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια σκανδαλώδη αποκάλυψη, την ώρα μάλιστα που οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ζητήσει να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες για να εξεταστούν τα κοντέινερ της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας. Κάτι που φυσικά ενάμιση χρόνο τώρα οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν καν σκεφτεί».

Η Νέα Αριστερά τονίζει ότι «κάποιος πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν και η κυβέρνηση να πάψει να υποτιμά τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: