«Μύλος» ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου μαίνεται ο εσωκομματικός εμφύλιος με τελευταίο «χτύπημα» από τον Στέφανο Κασσελάκη, που προκάλεσε νέες αντιδράσεις....Ο πρόεδρος του κόμματος με χθεσινή ανάρτησή του έθεσε «τελεσίγραφο» ακόμα και στον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρας. «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με χωρίς παιχνίδια» είπε στον πρώην πρωθυπουργό.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις και άλλων στελεχών στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και για το το ποιος «θα αναλάβει», λίγα 24ωρα πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα στην Κουμουνδούρου, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και την ερχόμενη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή.
Μετά την επιστολή παραίτησής του από τα κομματικά όργανα ο Διονύσης Τεμπονέρας άφησε σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» σειρά αιχμών κατά του κ. Κασσελάκη για το αρχηγοκεντρικό μοντέλο και εξήγησε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας των «3».
Με άρθρο του σήμερα στο «Βήμα» τονίζει ότι «ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να φοβηθεί την ευθύνη. Έχει ιστορική υποχρέωση να συσπειρωθεί γύρω από ιδέες, αξίες και αρχές για να διώξει την ΝΔ και μαζί τις δεξιές πολιτικές που μαστίζουν την κοινωνία.
«Ορισμένοι θεωρούν, ότι η λύση θα προέλθει από μια νέα ηγεσία που θα εμπνεύσει συνολικά το χώρο και θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Πρόκειται για πολιτικό στρουθοκαμηλισμό που αγνοεί την ιστορία συνθετικών εγχειρημάτων» γράφει για να προσθέσει ότι χρειάζεται «ένα νέο (συμμαχικό ή μη)πολιτικό υποκείμενο για να ξεπεράσει την υφιστάμενη κατάσταση και να μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης του αριστερού και προοδευτικού χώρου». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το πολιτικό υποκείμενο θα πρέπει:
1.Να απαντήσει σε τι στοχεύει στρατηγικά. Είναι ο σοσιαλισμός; Εξακολουθούν να μας παρακινούν οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας;
2. Να απαντήσει ποιους θέλει να εκπροσωπήσει. Ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι με όλους. Όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όσο συνεχίζεται η πάλη των τάξεων και προχωρά η ιστορία, τα πολιτικά υποκείμενα θα πρέπει να εκφράζουν κοινωνικά συμφέροντα.
3.Να απαντήσει για τους στόχους και τις προτεραιότητες. Επειδή ένα πολιτικό σχέδιο εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια, πρέπει να είναι γνωστό ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες(ακρίβεια, στήριξη ΕΣΥ, ασφάλεια ενίσχυση εισοδήματος κλπ.).
4. Να διευκρινίσει την σχέση του με την κοινωνία των πολιτών και τα λαϊκά στρώματα. Είναι απαραίτητη η κοινωνική διασύνδεση με το μαζικό χώρο(νεολαία, αυτοδιοίκηση, συνδικάτα) ή μας αρκεί ένα «ψηφιακό» κόμμα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου