3.6.24

«Εκεχειρία εδώ και τώρα...»



Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση χθες Κυριακή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις...

«Ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγα εικοσιτετράωρα οκτώ μήνες. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους έξι στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ (κεντρικά) και δέκα στον τομέα Αρμαντία, κοντά στη Χαν Γιούνις, με ιατρικές πηγές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, αφότου ξέσπασε το 2011 πόλεμος στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως εγκαταστάσεις ή μέλη οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιρανών «συμβούλων» και μονάδων του συριακού στρατού.

Τη 13η Απριλίου, το Ιράν προχώρησε σε άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εξαπολύοντας πάνω από 350 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, που καταρρίφθηκαν στην πλειονότητά τους από το Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Επρόκειτο για αντίποινα -η Τεχεράνη έκανε λόγο για «νόμιμη άμυνα»- μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Η Ισλαμική Δημοκρατία τον πρόσαψε στο Ισραήλ, που ούτε το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα, πόλη πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, προκειμένου να καταστραφούν τα «τελευταία», κατά το Ισραήλ, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Αφού την Παρασκευή παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ισραηλινή πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο ως την εξάλειψη της Χαμάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: