22.6.24

Οι δύο ημερομηνίες που κυκλώνουν στο Μαξίμου...



Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 26 Ιουνίου και οι ομιλίες των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου στοιχειώνουν το περιβάλλον του πρωθυπουργού, με τη δυσαρέσκεια πολλών «γαλάζιων» στελεχών να φουντώνει μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό...
Mόνο ανέφελος δεν είναι από εδώ και πέρα ο δρόμος στο εσωκομματικό πεδίο για τον πρωθυπουργό. Μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στις 9 Ιουνίου, με την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων και την αποτυχία του κόμματος να πιάσει τον πρωθυπουργικό πήχη του 33%, γράφοντας εν τέλει το «2» μπροστά, οι αναταράξεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης ολοένα και εντείνονται.

Το αίσθημα δυσαρέσκειας είναι διάχυτο σε πολλούς βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και έχει να κάνει τόσο με την κυβερνητική διαχείριση σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας όσο και με την αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα και τον κρατικό μηχανισμό μεγάλου αριθμού στελεχών που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Κάτι που πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές το μεταφράζουν ως σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στην ίδια την παράταξη της Ν.Δ. και ως συνειδητή προτίμησή του να στελεχώνει τον κύριο κορμό της κυβέρνησης με στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Η ανακύκλωση

Και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε εσχάτως να βάλει αρκετούς βουλευτές στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε, εν τέλει φαίνεται να ενισχύει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ανακύκλωση συγκεκριμένων προσώπων, με «γαλάζια» στελέχη να επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι οι αλλαγές αυτές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποτελούν ουσιαστικό ανασχηματισμό και πως σε κάθε ανασχηματισμό βλέπουν να μπαινοβγαίνουν στην κυβέρνηση συγκεκριμένα πρόσωπα, κάτι που δίνει την αίσθηση ότι ο βασικός κυβερνητικός κορμός αποτελείται σταθερά από την ίδια ομάδα στελεχών, αλλά και την εντύπωση σε αρκετούς βουλευτές ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα πολλά «γαλάζια» στελέχη αισθάνονται ότι η μητσοτακική τάση αγνοεί το κομμάτι της παραδοσιακής Ν.Δ. εντός του κόμματος και μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά και σε πoιο βαθμό θα εκφραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου. Αυτή είναι και η πρώτη ημερομηνία που έχουν κυκλώσει στο μέγαρο Μαξίμου, μετρώντας και ζυγίζοντας τους κραδασμούς και τις αναταράξεις που προκαλούνται στο εσωκομματικό πεδίο.

Μένει λοιπόν να φανεί αν στη συνεδρίαση αυτή θα διατυπωθούν διαφωνίες βουλευτών με προεκλογικές πρωθυπουργικές επιλογές και κυβερνητικούς χειρισμούς και αν θα υπάρξει και κριτική για τον ανασχηματισμό. Και η δεύτερη ημερομηνία που έχουν κυκλώσει στο μέγαρο Μαξίμου είναι ασφαλώς η 1η Ιουλίου. Η ημερομηνία δηλαδή της κοινής εμφάνισης και των ομιλιών των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο.

Πρόκειται βέβαια για την πρώτη φορά που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα μιλήσουν μαζί, ενώ οι, ταυτόχρονες και με παρόμοιο σε διατυπώσεις περιεχόμενο, σχετικές ανακοινώσεις των γραφείων τους φανερώνουν ότι βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση μεταξύ τους.

Ηχηρή απουσία

Και φυσικά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κοινή αυτή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών προσδίδει και η ηχηρή απουσία τους από την προεκλογική εκστρατεία του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού είναι γνωστό ότι και οι δύο επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν ομιλία στο συνέδριο της Ν.Δ. που είχε αμιγώς προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ επέλεξαν και να μην προχωρήσουν σε κάποια δήλωση στήριξης προς τον πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πρόκειται λοιπόν για μια εκδήλωση που προκαλεί αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απλώς προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε σχετικά χθες (ΣΚΑΪ) ότι θεωρεί «θετική κάθε εξέλιξη, η οποία τι μας λέει; Οτι δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο άνθρωποι που κράτησαν το “τιμόνι” και του κόμματος -του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος από μικρό παιδί- αλλά και της χώρας, εκφράζονται και ειδικά για ευρωπαϊκά θέματα. Η Νέα Δημοκρατία τα έχει λύσει αυτά. Ιστορικά τα έχει λύσει με τον διάλογο. Τα έχει λύσει με τις απόψεις οι οποίες ακούγονται - καμιά φορά είναι και διαφορετικές».

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι ομιλία στο συνέδριο δεν πραγματοποίησε ούτε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος την τελευταία στιγμή περιορίστηκε σε ένα συμβολικό κάλεσμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανέβει στο βήμα, το οποίο του ζητήθηκε εκτός προγράμματος.

Αποστασιοποίηση

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης το δικό του μήνυμα αποστασιοποίησης το έστειλε και με την ηχηρή απουσία του από την επίσημη παρουσίαση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, στην οποία δεν πήγε, επιλέγοντας να μην επιστρέψει για την παρουσίαση από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, δείχνοντας έτσι και τη διαφοροποίησή του από τις πρωθυπουργικές επιλογές σχετικά με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Και στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται να ήταν αρνητικός και στο να συνεχίσει να έχει ρόλο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., ανεξάρτητα με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εν τέλει προχώρησε σε κίνηση «κοντύματός» του, αφαιρώντας του αυτή την αρμοδιότητα πριν λήξει η θητεία του στις 16 Ιουλίου, δηλαδή εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Πάντως η μη επανεκλογή του κ. Μεϊμαράκη στη θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ καταγράφεται ως προσωπική ήττα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πολλούς να αναρωτιούνται για τη στάση που κράτησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ απέναντι στον τελευταίο, την ώρα που ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενόχληση μέσα στους κόλπους του ΕΛΚ σε σχέση με τον βαθμό ενημέρωσης που παρείχε o Ελληνας πρωθυπουργός ως επίσημος διαπραγματευτής για τις θέσεις ευθύνης της Ε.Ε.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: