25.6.24

Αιφνιδιαστικός έλεγχος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ...



Εξελίξεις στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προοιωνίζεται ο αιφνιδιαστικός έλεγχος για τις υποκλοπές στα αρχεία της ΕΥΠ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενεργεί τη σοβαρή αυτή ποινική προκαταρκτική εξέταση, και ο οποίος συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό Predator...

Η κίνηση αυτή του εισαγγελέα έγινε, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν υπήρξε ή όχι παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου»,  η οποία προέκυψε μετά από ανεξάρτητη έρευνα που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπό τον πρόεδρό της και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διασταύρωση αυτή, αποτελεί τον πιο  κρίσιμο «κρίκο» στην αλυσίδα των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίστηκαν ενενήντα δύο μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως όπως αυτό του Predator.

Θα αναζητηθεί αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο

Υπό αυτό το πρίσμα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μέσω της διασταύρωσης των επίμαχων στοιχείων αναζητά αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο λίστες ή αν αυτές αποτελούν μεταξύ τους «συγκοινωνούντα δοχεία», που μπορούν να οδηγήσουν τη δικαιοσύνη στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων και την απόδοση βεβαίως ποινικών ευθυνών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, καθώς -κατά γενική ομολογία- η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων συνδέεται με τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

Έτσι, αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο  του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρέθηκαν ή προέκυψαν στοιχεία, κάτι που επί του παρόντος για λόγους μυστικότητας της έρευνας δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή ορισμένοι εξ αυτών που περιλαμβάνονται  στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, η ποινική προκαταρκτική εξέταση προσλαμβάνει νέα τροπή...


Δεν υπάρχουν σχόλια: