27.6.24

Ποινική δίωξη σε οκτώ επιβάτες της θαλαμηγού...



Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οκτώ ενηλίκων της παρέας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό Περσεφόνη, για τη φωτιά στο μοναδικό πευκοδάσος της Ύδρας....


Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό από ρεπορτάζ του in.gr πως στο πλαίσιο της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας που είχε ζητήσει η ανακρίτρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από τουλάχιστον 15 κροτίδες στην παραλία της Ύδρας, στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά.

Το εύρημα αυτό δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση και επιβεβαιώνει τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι έχουν πει ότι άκουσαν πολλούς κρότους, αλλά δεν είδαν πυροτεχνήματα. 

Επιπροσθέτως χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι στην παραλία βρέθηκε ένα μπουκαλάκι νερό κι έτσι ξεκίνησαν εκ νέου έρευνες στην ακτή, καθώς αυτό υποδήλωνε την παρουσία ατόμων στο σημείο.

Εκείνο, φυσικά, που θα πρέπει να εξεταστεί είναι εάν αυτό σημαίνει άμεση εμπλοκή των επιβατών της θαλαμηγού, οι οποίοι, πάντως, είναι εκτός Ελλάδας. Επίσης το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί τα υπολείμματα αυτά δεν είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας της Πυροσβεστικής. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

Ήδη για την υπόθεση έχει ασκηθεί δίωξη σε 13 μέλη του πληρώματος. Χθες κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Εισαγγελική έρευνα για παραλείψεις

Η εισαγγελία Πειραιά, έξι ημέρες μετά το συμβάν και την πυρκαγιά που έκαψε σημαντική δασική έκταση, έδωσε εντολή στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιήσει έρευνα για τυχόν παραλείψεις τόσο του Λιμενικού όσο και της Πυροσβεστικής.

Στο μικροσκόπιο των «Αδιάφθορων» θα βρεθεί, φυσικά, και η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες της θαλαμηγού, οι οποίοι φέρονται να εξετάστηκαν… προφορικά και στη συνέχεια να αποχώρησαν ανενόχλητοι από την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό και χθες, ότι από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν έγινε καν έρευνα ή κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της «Περσεφόνης», καθώς θα μπορούσε σε αυτά να υπάρχει υλικό από καταγραφή της φωτιάς ή της εκτόξευσης βεγγαλικών/πυροδότησης κροτίδων.

Οι ολιγάρχες από το Καζακστάν

Ανάμεσα στους επιβάτες εντοπίζεται το όνομα του Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν. Την επομένη της πυρκαγιάς, τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Αμπουλγκαζίν έφυγε από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πέταξε προς το Αλμάτι του Καζακστάν. Ο κατάλογος επιβατών του πλοίου δείχνει ότι ο γιος του Αμπουλγκαζίν και η σύζυγός του, Εϊνταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Καζακστάν, ήταν επίσης στο πλοίο, μαζί με τον υποδιευθυντή της. Αλλοι προσκεκλημένοι ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank.

Στη λίστα περιλαμβανόταν επίσης ο σύζυγός της, Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου KMG International NV και η κόρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: