26.6.24

Το σύστημα και οι ρεζέρβες του...



Ενα σωρό ερωτήματα προκάλεσε η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντροαριστερά, τα συμφέροντα και το σύστημα. Θα μπορούσε να είναι η εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο προτίμησε να θέσει το πλαίσιο της συζήτησης και να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τη σύγκληση του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος. Από... μια άποψη είναι μια τίμια στάση, δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους συντρόφους του, από την άλλη όμως μπορεί να αποδειχτεί λανθασμένη κίνηση αφού δίνει χρόνο στους εσωκομματικούς αντιπάλους του να προετοιμαστούν και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.


● Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά γιατί ξεκίνησε τώρα και όχι μετά το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές; αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει και την απάντηση. Το σύστημα (έτσι γενικώς και αορίστως) συνειδητοποιώντας ότι κλατάρει το λάστιχο Μητσοτάκη αποφάσισε να αρχίσει να κατασκευάζει τη ρεζέρβα του για να μη μείνει το όχημα (λέγε με σύστημα) εκτός κυκλοφορίας. Ποια είναι η ρεζέρβα; Η Κεντροαριστερά έτσι όπως τη θέλει το σύστημα. Αυτό (το σύστημα) περιέγραψε και έθεσε το πρόβλημα, δηλαδή την πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς, αυτό (το σύστημα) προτείνει και τη λύση, δηλαδή τη συνεργασία των κομμάτων της. Το σύστημα λοιπόν είναι ένοχο, που τραγουδούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Και πότε το κάνει αυτό; Τώρα, υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης, που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια. Και άντε να δεχτείς ότι ο όρος μαγαζάκια παραπέμπει στις τάσεις, τις ομάδες και τις φράξιες που λειτουργούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ποια συμφέροντα καθαρίζει το κόμμα του ο κ. Κασσελάκης; Η καταγγελία είναι σοβαρή και οφείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει συγκεκριμένος, διαφορετικά θα είναι ευάλωτος στην κατηγορία για διασπορά βιτριολικών φημών. Οι πρόεδροι των κομμάτων δεν είναι σχολιαστές.

● Στα οικονομικά του κόμματος παρέλαβε ένα χάος, ισχυρίζεται στην ανάρτησή του. Από ποιον το παρέλαβε; Από τον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος; Τον Αλέξη Τσίπρα; Μα αυτός είναι η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του στο Σύνταγμα. Γιατί έκρινε σκόπιμο να το αναφέρει σήμερα; Γιατί δεν το είπε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Είναι αθώα αυτή η καθυστέρηση; Είναι σκόπιμη; Μήπως έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας της δημοκρατικής παράταξης ο Τσίπρας προηγείται καθαρά του κ. Κασσελάκη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ; Λέει επίσης ότι «κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας». Σε όλα τα κόμματα; Και στον ΣΥΡΙΖΑ; Αποδείξεις. Αν δεν ήθελε να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φράση «σε κόμματα στη χώρα μας». Ενδεχομένως να πρόκειται για φραστικό λάθος.

● «Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα». Προφανώς το «νομίζουν» πάει στο σύστημα και στις παραφυάδες του, δηλαδή, σύμφωνα με την ανάλυσή του, στα κανάλια, στις εφημερίδες, στους δημοσιογράφους, στις δημοσκοπήσεις. Εύσημα για την προσέγγισή του. Δεν βάζει το εγώ πάνω απ’ όλα. Ωστόσο αυτός δεν έχει δηλώσει ότι ήρθε για να μείνει; Αυτός δεν έχει δηλώσει ότι αν η κοινωνία απαιτήσει τη δημιουργία ενωτικού σχήματος θα είναι υποψήφιος πρόεδρός του και κατά συνέπεια υποψήφιος πρωθυπουργός; Θα είναι. «Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν». Αυτό ακούγεται σαν δικαιολογία σε περίπτωση αποτυχίας του να πιάσει τους στόχους του. Η συνέχεια επί της οθόνης της Κεντρικής Επιτροπής με τη σημερινή σύνθεσή της, αφού οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά τον κ. Κασσελάκη να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι «μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν».

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: