5.6.24

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα εισηγηθεί Επιτροπή νομικών...



Νέες εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών, όπως προκύπτει από τη σχετική συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του δικηγορικού Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σήμερα, λίγες μέρες από την τελευταία προσπάθεια να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες...


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, έγινε γνωστό πως η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, θα συντονίσει πρωτοβουλία που θα εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του συλλόγου και της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσος, ε.τ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αν. καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου.



 «Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών. Αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει» είπε στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος των συγγενών των θυμάτων, που ζητά να μάθε «γιατί κάηκε το παιδί μου και γιατί ψάχνουμε οστικά υπολείμματα σε όλη τη γύρω περιοχή».
 
Η Μαρία Καρυστιανού κάλεσε τους Έλληνες βουλευτές να κατέβουν από το βάθρο τους να μας κοιτάξουν, ενώ επικαλούμενη το άρθρο 73 του Συντάγματος υπογράμμισε πως έχει συγκεντρωθεί τριπλάσιος αριθμός υπογραφών από τον απαιτούμενο για να προχωρήσει η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στην τοποθέτησή της απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αφήσει αναπάντητη την επιστολή της, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από την αστυλία του. «Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείται ότι δεν έχετε καμία υποχρέωση» διερωτήθηκε υποστηρίζοντας πως «οφείλατε να μου απαντήσετε όχι μόνο ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου» είπε.

«Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε σύμφωνα με τη θέση σας. Όχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε» πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα. Σίγουρο είναι μόνο το πρόσωπο της αδιαφορίας όχι απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. πολιτών» ανέφερε επισημαίνοντας την απουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου.


 «Οι 1.500.000 φωνές και οι 1.500.000 ψυχές δεν μπορούν να περιμένουν την τροποποίηση του Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός προτείνοντας την προετοιμασία ενός νομοσχεδίου, με υφιστάμενες συνταγματικές διατάξεις, και την κατάθεση ενιαίας νομοθετικής ρύθμισης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της ασυλίας και να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκάλυψης πολιτικών προσώπων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας μίλησε για «πρόσωπα οι οποίοι αρνούνται να κάτσουν σε ένα σκαμνί για να δούμε εάν έχουν ή όχι ευθύνες». «Δεν μπορεί να υπάρχουν μόνον πολιτικές ευθύνες» είπε κάνοντας αναφορά σε αστικές ευθύνες. 

Στην πρόσκληση των συγγενών των θυμάτων ανταποκρίθηκαν ο τομεάρχης δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κωστής Καρπόζηλος από τη Νέα Αριστερά, ο Βασίλης Βιλιαρδος από την Ελληνική Λύση, Νίκος Βρεττός της Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: