22.6.24

Τη θεωρία των δύο άκρων επιστρατεύει ο Μακρόν για να επιβιώσει πολιτικά...



Με πολύ πιθανό το σενάριο της συντριβής στις επικείμενες εκλογές ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να εμφανίσει ως μπαμπούλα την ακροδεξιά αλλά και το νεοσύστατο Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς...


Σε ομιλία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων και εκδήλωση με αφορμή Παγκόσμια Μέρα Μουσικής επιστράτευσε τη θεωρία των δύο άκρων, αφού υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά την ριψοκίνδυνη απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά των άκρων. «Στις 9 Ιουνίου, πήρα μια πολύ σοβαρή, πολύ βαριά απόφαση και μπορώ να σας πω ότι μου στοίχισε πολύ. Όχι, όχι, όχι δεν πρέπει να φοβόμαστε» υποστήριξε.


«Υπάρχουν άκρα στα οποία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν... Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα... Δεν υπάρχει ρατσισμός που να δικαιολογεί τον αντισημιτισμό! Και δεν υπάρχει αντισημιτισμός που να δικαιολογείται από οτιδήποτε» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η προοπτική μιας συγκατοίκησης με την ακροδεξιά, που βγήκε πρώτη στη κάλπη των ευρωεκλογών, ή μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα συνδυάζει άλλες δυνάμεις γύρω από το προεδρικό στρατόπεδο βρίσκονται μεταξύ των πιθανών σεναρίων.


Νωρίτερα η Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει ότι μετά τις εκλογές δεν θα απομένει τίποτα άλλο στον πρόεδρο «από την παραίτηση για να βγούμε ενδεχομένως από μια πολιτική κρίση», διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για «αίτημα»από την πλευρά της.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, σε συμμαχία με ένα μέρος των Ρεπουμπλικανών με τον Ερίκ Σιοτί, θεωρείται φαβορί για να καταλάβει 250 ως 300 βουλευτές στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Στην καλύτερη για το κόμμα περίπτωση θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για το ειδησεογραφικό έντυπο Nouvel Obs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: