25.6.24

«Πράσινο φως» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας...



Τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους ηγέτες της ΕΕ για έγκριση στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.
Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα πρέπει να αναλάβουν τα ανώτερα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Politico...


Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλιστές) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για έγκριση.

Ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αρέσει που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση καθώς η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τώρα η τρίτη -η μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Μελόνι δεν ήταν μέρος της συζήτησης της Τρίτης ως όρος που έθεσαν οι φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστερές ομάδες,  που είχαν ορκιστεί να μην υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει συμφωνίες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.


Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό [θα πρέπει να περάσει] εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση ​​που κυκλοφόρησε την Τρίτη ότι η συμφωνία του ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα βασιζόταν η ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο αριστερούς και φιλελεύθερους!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: