17.6.24

Με φόντο την εκλογική καθίζηση...


...και την εσωστρέφεια θα συνεδριάσει η Κ.Ο. της Ν.Δ...
Θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών, ενώ αναμένονται να υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών που θα ασκούν κριτική στο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Την επόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου, θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Κατά τη... διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών, ενώ αναμένονται να υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών που θα ασκούν κριτική στο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό, στις ευρωεκλογές το κόμμα της Ν.Δ. πέρασε αρκετά κάτω από τον πήχη του 33% που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει. Μάλιστα το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να περάσει ούτε το «ψυχολογικό όριο», δηλαδή να αγγίξει το ποσοστό του 30%. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ρητά ότι δεν πέτυχε τον εκλογικό στόχο, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά και την αποτυχία της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση και την αποδοκιμασία του κόμματος από τους πολίτες.

Δυσαρέσκεια και κριτική

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη διαφορά που χωρίζει το 28,31% (αποτέλεσμα πρόσφατων ευρωεκλογών, Ιούνιος 2024) από το 40,56% (αποτέλεσμα τελευταίων εθνικών εκλογών, Ιούνιος 2023) προκάλεσε δυσαρέσκεια σε μέλη του κόμματος και έκανε εμφανή την εσωστρέφεια εντός της Ν.Δ., με στελέχη του κόμματος, μάλιστα, να μη διστάζουν να προχωρήσουν σε αιχμηρές τοποθετήσεις. 

Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον βουλευτή στην Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος με άρθρο του στην «Εστία», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μαξίμου και κατηγόρησε την παράταξη πως «έγινε αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ». Εκτός από τα δηλητηριώδη σχόλιά του για τους «κεντρώους» της Ν.Δ., ζήτησε στροφή στη «λαϊκή δεξιά», σημειώνοντας πως τώρα «είναι η ώρα για επιστροφή στις ρίζες».

Βεβαίως, ο κ. Κακλαμάνης δεν είναι το μόνο στέλεχος της Ν.Δ. που θεωρεί πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα απομακρύνεται από παραδοσιακές αρχές της δεξιάς. Κριτική στα «κεντρώα» ανοίγματα Μητσοτάκη έκανε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, θέτοντας αιφνιδίως θέμα σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει το 2025. «Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας», δήλωσε ξεκάθαρα ο Νότης Μηταράκης. 

Διαφορετική ήταν η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη που ισχυρίστηκε πως για την εκλογική ήττα ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ενώ ανέφερε πως «κόστισε» εκλογικά και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Με τις δηλώσεις του αυτές, έδωσε το σήμα για στροφή της κυβέρνησης προς τα ακροδεξιά, ώστε να περιορίσει τις διαρροές και να μειώσει την άνοδο των μικρότερων κομμάτων. Μάλιστα, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης, υποστήριξε πως είδε την έξοδο από την κυβέρνηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό, επειδή έριξε αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: κατηγορώντας ουσιαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη για μικροψυχία και εκδικητικότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς έστειλε –την επομένη των εκλογών– επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία έκανε λόγο για «δυσμενές» αποτέλεσμα και ζητώντας την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., προκειμένου να αναλυθούν οι αιτίες. 

Πώς απαντά το Μαξίμου

Με στόχο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να δοθεί μια εικόνα επανεκκίνησης μετά την εκλογική ήττα, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά τα πρόσωπα κι όχι αλλάζοντας πολιτικές. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση επενδύει στη μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. που είχε στις ευρωεκλογές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνθέτοντας το αφήγημα πως οι πολίτες δεν αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, αλλά έδωσαν εντολή να γίνουν πιο γρήγορα οι «μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου (κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων), όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.: «Ξεκινάω από το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο το αναλύσαμε και την προηγούμενη βδομάδα. Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, τα μέλη μας μας είπαν "τρέξτε πιο γρήγορα", όχι "γυρίστε πίσω" [...] Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει αξία είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, όπως αποφασίζουν οι πολίτες. Γιατί αυτό το επιλέγουν οι πολίτες κάθε φορά για να μπορέσει αυτή η σταθερή κυβέρνηση να λύνει προβλήματα των πολιτών [...] Αυτό, λοιπόν, που μας είπαν οι πολίτες και στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προβλήματά τους. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο μας ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτό ήταν το μήνυμα των ευρωεκλογών και αυτό το μήνυμα το έχει λάβει ο Πρωθυπουργός, το έχει λάβει η Κυβέρνηση, το έχει λάβει η Ν.Δ. και θα προσπαθήσει να το μετουσιώσει σε ακόμη περισσότερες πράξεις το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: