1.6.24

Σε τι διαφέρει η νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα...



Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο και οι αντιδράσεις για νέα πρόταση εκεχειρίας. Θετική η απάντηση της Χαμάς, αρνητικό το Ισραήλ. Μπάιντεν: Καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος
Τον καθημερινό εφιάλτη, που ζουν οι Παλαιστίνιοι σε περιοχές της νότιας Γάζας από τότε που το Ισραήλ εισέβαλε στην πόλη Ράφα, καταγγέλλει η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ...


Οι επιθέσεις στα νότια αυξήθηκαν, αφού το Ισραήλ απέκτησε τον έλεγχο του περάσματος της Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς οι δυνάμεις του παρατάσσονται στις ανατολικές περιοχές της Ράφα με τα τανκς προωθούνται βαθύτερα στις κύριες, κεντρικές περιοχές της πόλης. Τανκς σταθμεύουν και αναπτύσσονται επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Shaboura και Yibna, όπου οι μάχες μαίνονται στους στενούς δρόμους της περιοχής. 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τις τελευταίες ώρες εντάθηκαν και οι βομβαρδισμοί στις κεντρικές γειτονιές της πόλης της Γάζας, ενώ και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, στη συνοικία Zeitoun, έγιναν σφοδροί βομβαρδισμοί, καθώς πάνω από πέντε κτίρια κατοικιών δέχτηκαν επιθέσεις.


Τρία τάγματα της Χαμάς προέβησαν σε «διαρκή άμυνα της Τζαμπάλια», στα βόρια, απέναντι σε μια μεγάλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού διάρκειας τριών εβδομάδων, σε μια από τις πιο «έντονες» μάχες του πολέμου, όπως αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Al-Aqsa Channel, μια δημοσιογράφος έπεσε νεκρή το πρωί σε επίθεση στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας.

Θετική η απάντηση της Χαμάς, αρνητικό το Ισραήλ

Στο διπλωματικό μέτωπο ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η νέα ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία, που παρουσιάστηκε στη Χαμάς, είναι «ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή εκεχειρία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», υποστηρίζοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί «θετικά και εποικοδομητικά» σε οποιαδήποτε πρόταση που περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή κρατουμένων».

Όμως, το Ισραήλ επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει» προτού αφανιστεί η Χαμάς. Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε χθες ότι ο πόλεμος θα «συνεχιστεί» δηλώνοντας «ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου».

«Ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και "της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς"» ισχυρίζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα πρόταση

Η νέα πρόταση, που κατέθεσε ο Μπάιντεν, αποτελείται από τρεις φάσεις και διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις, επειδή η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί καθώς τα μέρη θα προχωρούν στις τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τα κέντρα με πληθυσμούς στη Γάζα. Οι αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, που κρατούνται στη Γάζα θα ανταλλάσσονταν με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας. Κάθε μέρα 600 φορτηγά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. 
Στην δεύτερη φάση η Παλαιστινιακή ένοπλη Χαμάς και το Ισραήλ θα διαπραγματεύονταν τους όρους για τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών. «Η κατάπαυση του πυρός θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Η τρίτη φάση προβλέπουν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας αλλά και μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.
Σε τι διαφέρει η τελευταία πρόταση από την προηγούμενη πρόταση του τρέχοντος έτους; Εκείνη προέβλεπε την απελευθέρωση ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματισμένων αιχμαλώτων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί ώστε να επιτραπεί η παράδοση περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

Η προτεινόμενη συμφωνία είχε καταρρεύσει τον περασμένο μήνα, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να συμφωνήσει στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμο τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αύξησε την επίθεση στην Ράφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: