20.6.24

«Ηχηρή» συνύπαρξη Σαμαρά - Καραμανλή, αιχμηρό σχόλιο Μητσοτάκη...


Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει η βιβλιοπαρουσίαση «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη, καθώς στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις τους, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και την «ψυχρολουσία» με τα αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας που έπεσε στο 28%... 


Το «σοκ» των ευρωεκλογών έφερε εσωστρέφεια και γκρίνια στην Πειραιώς. Αρκετά στελέχη εξαπολύουν «πυρά» για τις επιλογές Μαξίμου, τα «ανοίγματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κεντρώα ακροατήρια και τις πολιτικές που κρίνουν ότι «κόστισαν» εκλογικά. 


Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ κατέγραψε στις ευρωεκλογές 2024 τη χειρότερη επίδοση ψήφων στην ιστορία του κόμματος, ξεπερνώντας το αρνητικό ρεκόρ υπό την ηγεσία Σαμαρά του Μαΐου 2012. 

«Καρφί» Μητσοτάκη για «ιδεολογική περιχαράκωση» του παρελθόντος 
Σήμερα το πρωί στον Real Fm, σε ερώτημα για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος». 

Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε σε ποια περίοδο της ΝΔ υπήρξε ιδεολογική περιχαράκωση, αλλά η εκλογική αναμέτρηση που καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν οι εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012 επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά (18%). Όμως, ακόμα και τότε, ο αριθμός των ψήφων (1.192.103) ήταν μεγαλύτερος από τις ψήφους των φετινών ευρωεκλογών (1.125.602). 

Σε μία προσπάθεια να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε θετικά την συνύπαρξη των δύο πρωθυπουργών. «Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό -σας μιλώ και ως ένας άνθρωπος που είναι από τότε που θυμάται τον εαυτό του στη ΝΔ- να ακούσουμε δύο πρώην προέδρους της ΝΔ, δύο πρώην πρωθυπουργούς».

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις των πρώην προέδρων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα φανεί εάν δώσουν συνέχεια στην εσωστρέφεια της ΝΔ κι αν στείλουν «τελεσίγραφα» στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: