26.6.24

Κατά ριπάς βολές σε Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της Ν.Δ...



ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην επίθεση...
Αντιμέτωπος με τα παράπονα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις την έντονη κριτική από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. μετά τις Ευρωεκλογές και το «χαστούκι» που έφαγε βάζοντας τον πήχη στα επίπεδα του 2019...

Πιο έντονες ήταν οι παρατηρήσεις από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά και τον Νικήτα Κακλαμάνη, στις οποίες αντέδρασε με εκνευρισμό ο πρωθυπουργός.


Τα άκουσε όμως και από αρκετούς άλλους, που είτε παραπονέθηκαν για τη ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο είτε έκαναν λόγο για αλαζονεία υπουργών, αλλά και κάποιους που έφεραν το παράδειγμα της Γαλλίας και της πτώσης του Μακρόν.

Εκείνος που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκνεύρισε περισσότερο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ήταν ο Μ. Σαλμάς, που δεν μάσησε τα λόγια του. «Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». 

Ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως το λόγο λέγοντας: «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους». «Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», του απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Πολύ αιχμηρός όμως ήταν και ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος μίλησε για «μετάλλαξη» του κόμματος και «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη».  Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός τόνισε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». Και συνέχισε λέγοντας πως «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό». «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με την αλαζονεία του 41%, την οποία δεν έχει πρόβλημα να προβάλλει και στους βουλευτές του. «Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει.  Γι' αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική», απάντησε στον Ν. Κακλαμάνη.

Βέλη για αλαζονεία υπουργών

Πάντως οι παραπάνω βουλευτές δεν ήταν οι μόνοι που καταλόγισαν αλαζονεία στα κυβερνητικά στελέχη.

Ανάμεσά τους ο βουλευτής της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου που έκανε επίσης λόγο για «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση» και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο στοίχισε στο αποτέλεσμα της ΝΔ. Επιπλέον διερωτήθηκε αν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών και σημείωσε πως «πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης». 

Για αλαζονεία κυβερνητικών στελεχών έκανε λόγο και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.

Αιχμηρός ήταν και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη», είπε μεταξύ άλλων. 

«Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», είπε ο Γιάννης Λοβέρδος, ενώ η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη μίλησε για «φαινόμενα Λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος υποστήριξε επίσης ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές». «Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν», είπε.

Αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης παρατήρησε ότι ο «κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα». 

Κριτική για τις συμπεριφορές βουλευτών και υπουργών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο έκανε και ο βουλευτής Αχαΐας  Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ.

Αιχμές υπήρξαν και για το θέμα της επιλογής νέου / ας ΠτΔ. 

«Μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαμήνυσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος και πρόσθεσε: «Δεν θα ξαναψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν. Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο».

Αλλά και ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε την θέση του ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να προέρχεται από την παράταξή μας».

Αιχμές για τον ιδεολογικό προσανατολισμό άφησε και ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμετζόπουλος. «Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε. Και η απώλειά του δεν είναι αποτέλεσμα κάποια αντιπολιτευτικής πρότασης αλλά καθαρά δικών μας παραλείψεων». 

►Με εσωκομματικά «καρφιά» ήταν και η ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει», αλλά υποστήριξε πως το αποτέλεσμα «καταγράφει την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας». Στη ρητορική για την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας», αλλά πρόσθεσε με νόημα πως «αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο σταθερό και ακμαίο». 

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην επίθεση

Σφοδρή κριτική δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την αλαζονική του παρουσία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


Ο πρωθυπουργός, που «τα άκουσε» για τα καλά και από τους βουλευτές του, εγκαλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πως αρνείται να αποδεχτεί τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης του Ιουνίου.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «κυβερνητικό πολιτικό αδιέξοδο» και υπογραμμίζει «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023, καθώς, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι Ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τίποτα. Παρ' ότι το 41% έγινε 28% κι έχασε 13 μονάδες, προτιμά να ασχολείται με το άθροισμα της αντιπολίτευσης, παρά να εμβαθύνει στα πολιτικά μηνύματα της κάλπης».   


«Αυτό που αρνείται ο κ. Μητσοτάκης, μη λαμβάνοντας το μήνυμα των εκλογών, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει από τις πρωταθλήτριες χώρες στην ακρίβεια, με τις τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30,5% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει:

Η τιμή του ρεύματος εκτοξεύεται και δεν έχει γίνει καμία δομική παρέμβαση για την προστασία των καταναλωτών.  Τα καρτέλ συνεχίζουν να κάνουν πάρτι και τη θερινή σεζόν, με τις τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων να συνιστούν έναν καλοκαιρινό εφιάλτη. 

Η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι 2η από τον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης.  Όσο για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε με την επιστολή του προς την ευρωπαϊκή ηγεσία να παρέμβει, όταν ο ίδιος δεν τολμά να τις αγγίξει. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλά να πει μόνο για τα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κατατεθειμένες προτάσεις μας είναι επισήμως κοστολογημένες από το ΓΛΚ κι έχουμε ζητήσει να τις φέρει για συζήτηση στη Ολομέλεια της Βουλής.

Ό,τι αρνείσαι να δεις, αρνείσαι να το αλλάξεις. 

Όσο κι αν χρησιμοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αναταράξεις από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του ελληνικού λαού.  

Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παραχαράσσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ηχηρό "χαστούκι" που δέχτηκε η ΝΔ. Σήμερα το παρουσίασε ως μήνυμα για περισσότερη "αποτελεσματικότητα", το πρόβλημα, όμως, είναι ακριβώς η μεγάλη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο "τσάκισμα" των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του λαού, για να εξυπηρετούνται τα κέρδη των λίγων.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκονται σε παρατεταμένη περιδίνηση, ακριβώς λόγω της διαχρονικής ταύτισής τους στην ίδια πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης της ΝΔ και της αντιλαϊκής της πολιτικής είναι οι αγώνες του λαού που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις» τονίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: