Αποστολή Κωνσταντινούπολη
«Κράτα το κεφάλι σου ψηλά», με το σύνθημα αυτό που παραπέμπει ευθέως στις εμβληματικές διαδηλώσεις του 2013 στην Κωνσταντινούπολη για την υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί που εξελίχθηκαν στις μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τουρκικής Ιστορίας, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία που απηύθυνε στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, στο... πλαίσιο της 30ης τελετής αποφοίτησης του τουρκικού ιδιωτικού πανεπιστημίου που αποτελεί δωρεά της οικογένειας του Τούρκου μεγιστάνα Αλί Κότς.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιφύλασσε στην ομιλία του πολλά έμμεσα μηνύματα με αποδέκτες στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής επιχείρησε μια σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής του διαδρομής , όπως επίτασσε και η περίσταση, από τα πρώτα χρόνια της πολιτικοποίησης του ως φοιτητής του Πολυτεχνείου , μέχρι την ακτιβιστική του δράση και συμμετοχή στα κινήματα που μετέτρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα εξουσίας.
Συγκεκριμένα τόνισε πως έχει αλλάξει πάρα πολύ από την εποχή που ήταν μέλος του φοιτητικού κινήματος, περνώντας από τον χώρο του ακτιβισμού στο να γίνει αρχηγός κόμματος και μετέπειτα πρωθυπουργός. «Έχω αλλάξει από νεαρός φοιτητής, όταν έγινα επαγγελματίας και μετά, όταν έγινα πατέρας και απέκτησα οικογένεια. Και όπως ακριβώς έχω πολλές στιγμές για τις οποίες είμαι περήφανος, ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία έκανα λάθη ή απογοήτευσα. Ή πέτυχα λιγότερα από αυτά που υποσχέθηκα» θα επισημάνει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στους κρίσιμους σταθμούς της διακυβέρνησης του, την έξοδο της Ελλάδας από τα οικονομικά προγράμματα που επέβαλλαν οι πιστωτές και την αναδιάρθωση του χρέους , την Συμφωνία των Πρεσπών και την διαχείριση του μεταναστευτικού με κορυφαία στιγμή την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον Πάπα Φραγκίσκο και του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας Ιερώνυμου στη Λέσβο το 2016.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να λύση το Κυπριακό το 2017 στην Ελβετία και επανέλαβε την θέση, που εξέφρασε πριν μέρες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπη στο Στρασβούργο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ακόμη επεσήμανε πως πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στο εσωτερικό πεδίο δεν θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς πως η ομιλία Τσίπρα ήρθε σε μια χρονική συγκυρία έντονης κινητικότητας στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έναν εσωκομματικό εμφύλιο να βρίσκεται προ των πυλών μετά και το τελεσίγραφο Κασσελάκη. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε την παραμικρή αιχμή στην ομιλία του για το συγκεκριμένο ζήτημα παρότι η αποστροφή του πως «η ώρα για προοδευτική αλλαγή είναι τώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κωλυσιεργούμε» ίσως να είχε πολλούς αποδέκτες.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε το ενθουσιώδες κοινό που τον καταχειροκρότησε ουκ ολίγες φορές, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη Γάζα, να βρει τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές του. Σύνθημα που μάλλον θα αποτελέσει στο μέλλον και τον πυρήνα του περιβόητο "rebranding Tsipras".
Στα ενδιαφέροντα της εκδήλωσης και το μήνυμα του προέδρου της επιτροπής που διαχειρίζεται τα καταπιστεύματα του Πανεπιστημίου Κοτς, Νουρ Γιαλμάν, που καταχειροκροτούμενος επεσήμανε πάρα πολύ παραστατικά πως η κοντινότερη χώρα στην Τουρκία είναι η Ελλάδα και μαζί Έλληνες και Τούρκοι μπορούμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που καλλιεργούν για εμάς οι αλαζόνες ξένοι (sic).
Αντώνης Τελοπουλος
Efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου