6.6.24

Από τα 40άρια στα μελτέμια και… ξανά στον καύσωνα...



Έντονη αστάθεια αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα και αύριο, καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα κάνουν την εμφάνισή τους φέρνοντας καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, με δεδομένο πως οι άνεμοι θα είναι βοριάδες, αισθητή λιγότερη θα είναι στην ατμόσφαιρα και η αφρικανική σκόνη. Το Σάββατο θα επικρατήσουν μελτέμια, ενώ νέο κύμα ζέστης αναμένεται στη χώρα από την Κυριακή...

Από τη ζέστη και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, στην ατμοσφαιρική αστάθεια, στα μελτέμια και ξανά στον καύσωνα. Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού έως και τις 14 Ιουνίου, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να δίνει τις νεότερες προβλέψεις του, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για ένα ισχυρό κύμα ζέστης από τις 10 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του, «το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα

Στη συνέχεια, ο μετεωρόλογος αναφέρεται στην αστάθεια των επομένων ημερών, λέγοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτες βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις».

Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια: