11.6.24

Εβρος: ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς στο 25%...



Η στρατηγική της πόλωσης με βάση την αντιμεταναστευτική ατζέντα, το τρωτό αφήγημα περί σφραγίσματος των συνόρων και ο φράχτης στον Εβρο φαίνεται πως γύρισαν μπούμερανγκ για την κυβερνητική παράταξη, πριμοδοτώντας τελικά στις εκλογές της Κυριακής τα ακροδεξιά κόμματα στον Εβρο που έφτασαν όλα μαζί το 25% στον νομό. Με... βάση τη συνολική εικόνα των εκλογών πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του Εβρου που προσήλθαν την Κυριακή 9 Ιουνίου στις κάλπες των ευρωεκλογών ψήφισαν κόμματα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 29,4% χάνοντας περίπου 6 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2019 και σχεδόν 15 από τις εθνικές του 2023, επιβεβαιώνοντας ωστόσο για ακόμη μία φορά πως ο νομός αποτελεί ακλόνητο «κάστρο» της Δεξιάς αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η Ν.Δ. ούτως ή άλλως υπήρξε κυρίαρχη στον νομό, ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Στην εποχή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. όμως ο Εβρος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής. Το «έπος του Εβρου» με την προσφυγική κρίση του 2020, ο φράχτης αλλά και οι συχνές επισκέψεις του Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή αναδείκνυαν αυτήν τη στρατηγική, που φαινόταν προς στιγμή να δουλεύει θετικά υπέρ της. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στις εθνικές εκλογές του 2023 ο Κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει τον Εβρο ως μία από τρεις εκλογικές περιφέρειες για να κατέλθει ως υποψήφιος.

Η προτροπή της Αφροδίτης Λατινοπούλου «Στείλε μήνυμα» έπιασε τόπο στον Εβρο και η Φωνή Λογικής αναδείχτηκε τέταρτο κόμμα με 3.735 ψήφους | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Ο Εβρος παραμένει «γαλάζιο» κάστρο, μόνο που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τα μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς κατόρθωσαν να μπουν και αυτά δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Λύση, παρά την τεράστια αποχή που έφτασε το 60%, κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμή της κατά περίπου 1.500 ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και κατά 3.000 συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019! Μάλιστα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα. Τέταρτο κόμμα στον Εβρο η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία εν μέρει κατάγεται από τα Βρυσικά Διδυμοτείχου, που συγκέντρωσε 3.735 ψήφους. Σε σύγκριση με τις εθνικές του ’23, που στον Εβρο ψηφίστηκε από 512 πολίτες, η άνοδος είναι τεράστια. Από κοντά και η ΝΙΚΗ με 2.773 ψήφους έναντι 2.659 στις περσινές εθνικές εκλογές.


Γαλάτω Αλεξανδράκη

Υποψήφια με την Ελληνική Λύση ήταν η άνω των 70 ετών Εβρίτισσα Γαλάτω Αλεξανδράκη, η οποία έκανε την έκπληξη και εξελέγη ευρωβουλεύτρια με 50.803 ψήφους και καμία προεκλογική εκστρατεία.

Η μοναδική (κι αυτή θολή) φωτογραφία της Γαλάτως Αλεξανδράκη που υπάρχει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την Εβρίτισσα υποψήφια της Ελληνικής Λύσης, που πήρε 50.803 ψήφους και εξελέγη στην Ευρωβουλή
Η μοναδική (κι αυτή θολή) φωτογραφία της Γαλάτως Αλεξανδράκη που υπάρχει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την Εβρίτισσα υποψήφια της Ελληνικής Λύσης, που πήρε 50.803 ψήφους και εξελέγη στην Ευρωβουλή
Οπως αναφέρει το reportal.gr, η κ. Αλεξανδράκη ζει στο Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμοτείχου στον Εβρο και όσοι την ξέρουν μιλούν για μια πολύ δραστήρια γυναίκα με άποψη και θέση στα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά η κ. Αλεξανδράκη απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συνέντευξη προεκλογικά, ενώ συνεχίζει να μη θέλει να μιλήσει δημόσια ακόμη και τώρα που είναι επισήμως εκλεγμένη.

Παραμένει άγνωστο αν θα αποδεχτεί τη θέση και θα μας εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή. Πάντως ο βουλευτής του κόμματος με το οποίο εξελέγη, Πάρης Παπαδάκης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν τη γνωρίζει καν…

Ο Ανθιμος

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος δεν έχασε για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να αναμιχθεί στην πολιτική ζωή της χώρας και με αφορμή τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το μειονοτικό κόμμα DEB σε Ροδόπη και Ξάνθη εξέφρασε τον προβληματισμό του και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία σε εγρήγορση. Μάλιστα φρόντισε να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες του αυτές μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης, το οποίο περισσότερο βέβαια έμοιαζε με διάγγελμα παρά με δήλωση ή παρέμβαση ιερωμένου. Σε ό,τι αφορά την ίδια την τοποθέτηση του σεβασμιότατου είχε λίγο απ’ όλα. Γεωστρατηγικές αναλύσεις, νουθεσίες, προβληματισμούς και στο τέλος και λίγο Μανόλη Αναγνωστάκη. Στην ουσία βέβαια απλά επανέλαβε τους ίδιους φόβους που είχε εκφράσει και σε παλαιότερες παρεμβάσεις του για το κόμμα που ίδρυσε ο μακαρίτης εθνικιστής μειονοτικός βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος πολιτευόταν ανοιχτά ως «Τούρκος».

Ειδικότερα ο μητροπολίτης τόνισε στις δηλώσεις του πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη φαίνεται ότι δεν στόχευε στις Βρυξέλλες αλλά σε εθνικιστικούς στόχους και χρειάζεται πλέον να μας προβληματίσει όλους σοβαρά. Το εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την τακτική της γείτονος να εμμένει στον αναθεωρητισμό της, να διατηρεί το casus belli και να εμπνέεται από μια «Γαλάζια Πατρίδα», επιβάλλει, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς πια, να δούμε όλα τα θέματα της περιοχής μας εξυπαρχής και από άλλη οπτική γωνία, σημείωσε ο μητροπολίτης. Ενώ, τέλος, επικαλούμενος τον 
μεγάλο ποιητή της Αριστεράς, έκλεισε τη δήλωσή του με τη φράση «…και όχι αυταπάτες προπαντός»!


Αντώνης Τελόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: