Περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους έχει σκοτώσει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, και σχεδόν τα μισά από αυτά τα θύματα είναι παιδιά. Οι τεράστιες απώλειες και η κακοποίηση παλαιστίνιων παιδιών έχουν... ανησυχήσει τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσθεσε το Ισραήλ στη «μαύρη λίστα» των χωρών που βλάπτουν παιδιά σε σύγκρουση.
Την εξόχως δραματική εικόνα στον ισοπεδωμένο θύλακα κατέδειξε σήμερα με νέα τραγικά στοιχεία η Save the Children, με την οργάνωση να απευθύνει νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να βρεθούν τα παιδιά που αγνοούνται στην παλαιστινιακή λωρίδα, τα οποία φθάνουν έως και τα 21.000 από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο.
Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα η ΜΚΟ που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4.000 παιδιά πιθανολογείται ότι παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια και πλέον θεωρούνται νεκρά και 17.000 είναι ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Κατά τη φιλανθρωπική οργάνωση, ένας άγνωστος αριθμός τους θάφτηκε σε ομαδικούς, ανώνυμους τάφους, ενώ άλλα εξαφανίστηκαν βίαια από τις ισραηλινές δυνάμεις ως αποτέλεσμα της επιχείρησης τους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «κρατήθηκαν και μεταφέρθηκαν βίαια έξω από τη Γάζα [με] άγνωστο στις οικογένειές τους το πού βρίσκονται, εν μέσω αναφορών για κακομεταχείριση και βασανιστήρια».
Ο Jeremy Stoner, περιφερειακός διευθυντής της Save the Children για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Οι οικογένειες βασανίζονται από την αβεβαιότητα για το πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κανένας γονέας δεν πρέπει να σκάψει μέσα σε ερείπια ή ομαδικούς τάφους για να προσπαθήσει να βρει το σώμα του παιδιού του. Κανένα παιδί δεν πρέπει να είναι μόνο του, απροστάτευτο σε εμπόλεμη ζώνη. Κανένα παιδί δεν πρέπει να συλλαμβάνεται, να φυλακίζεται ή να κρατείται όμηρος». Είναι «απελπιστική» η ανάγκη για μια κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε, για να βοηθήσει «στη στήριξη των αγνοούμενων παιδιών που επέζησαν και να αποτρέψει την καταστροφή περισσότερων οικογενειών».
Η έκθεση της Save the Children είναι η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων ενεργειών από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς που τονίζουν τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των παιδιών στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι:
Ο ΟΗΕ είχε αποκαλέσει τη Γάζα νεκροταφείο για τα παιδιά τον Νοέμβριο.
Η UNICEF είχε πει τον Μάιο ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τα παιδιά στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα στον πόλεμο. Ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, είχε δηλώσει ότι περίπου το 90% των παιδιών στη Γάζα δεν έχουν να φάνε και αντιμετώπιζαν «σοβαρές» απειλές για την «επιβίωση και την ανάπτυξή τους».
Επίσης τον Ιούνιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε προσθέσει το Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής» των χωρών που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, λέγοντας ότι «σοκαρίστηκε από τον άνευ προηγουμένου αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, επαλήθευσε «8.009 σοβαρές παραβιάσεις κατά 4.360 παιδιών» στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε ότι περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό.
Περισσότεροι από 8.000 νέοι έχουν διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 1.600 παιδιών με την πιο επικίνδυνη μορφή της πάθησης, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση του το ίδιο διάστημα. Τουλάχιστον 31 παιδιά έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής λόγω υποσιτισμού εν μέσω ισραηλινών περιορισμών στις προμήθειες βοήθειας που οδηγούν στη φυσική εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού. Τα δύο τελευταία θύματα του εκτεταμένου λιμού, ήταν δύο μωρά που πέθαναν σήμερα στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Τουλάχιστον 37.626 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 86.098 τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
UNRWA: Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει*
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε σήμερα τους εταίρους της να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η οργάνωση, η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και σε όλη την περιοχή.
«To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην εντολή της υπηρεσίας. Αλλά τώρα θέλει να τερματιστεί η λειτουργία της, απορρίπτοντας την οργάνωση ως μια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από μια συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρινί σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.
«Αν δεν αποκρούσουμε (Σ.τ.Σ: τις προσπάθειες του Ισραήλ) θα ακολουθήσουν άλλες οντότητες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το πολυμερές σύστημά μας», είπε.
Η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν προέβη σε σχόλιο.
Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, η υπηρεσία η οποία έχει παράσχει απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, «παραπαίει υπό το βάρος των αδιάκοπων επιθέσεων».
«Στη Γάζα, η υπηρεσία έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα: έχουν σκοτωθεί 193 μέλη της UNRWA. Περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους που αναζητούσαν την προστασία των Ηνωμένων Εθνών... Οι εγκαταστάσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από το Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», είπε ο Λαζαρινί.
Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία υφίσταται μια «ενοχρηστρωμένη προσπάθεια» διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να τη χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση.
Πολλές χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Οι περισσότεροι δωρητές έχουν έκτοτε ξεκινήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου