5.6.24

Εξοπλισμοί άνω των 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας...


Με προσανατολισμό τον ενεργειακό ανταγωνισμό στην ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική για την εθνική άμυνα που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει προτεραιότητα στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων έναντι της συντήρησης ή της αναβάθμισης των υφιστάμενων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα στρατιωτικών εξοπλισμών το κόστος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας... περιορίζοντας ασφυκτικά τα δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Η επέκταση του «εθνικού καθήκοντος» πέραν του Αιγαίου μεταφράζεται δημοσιονομικά, σε ετήσια βάση, σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 2% του ΑΕΠ που απαιτεί το ΝΑΤΟ να ξοδεύουν τα μέλη του για στρατιωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης (SIPRI), βασισμένα στα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διέθεσε το 2023 για στρατιωτικές δαπάνες 7,1 δισ. δολάρια και 8,5 δισ. το 2022.

Το 2022 η Ελλάδα διέθεσε το 3,76% του ΑΕΠ στον αμυντικό προϋπολογισμό με το 45,3% να αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, το 43,7% δαπάνες προσωπικού και το υπόλοιπο ποσοστό λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης υποδομών και εξοπλισμών. Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που σχεδιάζει το ελληνικό κράτος για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δεσμεύσει κατά μέσο όρο το 3,7% του ΑΕΠ, όπως εκτίμησε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).


H απόκτηση γαλλικών αεροσκαφών Rafale και φρεγατών FDI/Belharra, η επικείμενη αγορά αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών, τύπου Constellation, αντικατοπτρίζουν τη γεωγραφική διεύρυνση της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για αεροσκάφη και πλοία επιφανείας που διαθέτουν συστήματα εντοπισμού στόχου (ραντάρ) εμβέλειας μεγαλύτερης των 500 χιλιομέτρων και οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς τα οποία δίνουν δυνατότητα κρούσης σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του Αιγαίου πελάγους. Πλέον «η Κύπρος (δεν) κείται μακράν», για να παραφράσουμε τη ρήση του Κ. Καραμανλή για την αδυναμία σε αυτάρκεια καυσίμων των ελληνικών μαχητικών FANTOM να αποτρέψουν, επιχειρώντας από την Κρήτη, την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στη μεγαλόνησο το 1974.

Σήμερα τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale και F-35 και οι φρεγάτες FDI/Belharra και Constellation έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και αυτάρκεια για να επιχειρούν σε ανοιχτές θάλασσες και σε μακρινές αποστάσεις από τις ελληνικές βάσεις, όχι όμως για την προστασία της Κύπρου, αλλά για να «υποστηρίξουν» τις διεκδικήσεις της Αθήνας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και νατοϊκά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου της δεκαετίας του ‘90 εγκαταλείφθηκε σύντομα λόγω της προώθησης της επίλυσης του Κυπριακού μέσω του σχεδίου Ανάν και των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που εγκαινίασε η κυβέρνηση Σημίτη στα τέλη του περασμένου αιώνα.


 Οι 3 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FDI/Belharra, που χτίζονται στα ναυπηγεία της Naval Group στη Lorient της Γαλλίας έναντι 3,1 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούν ραντάρ «SEA FIRE 500» με εμβέλεια που μπορεί να φτάσει και τα 580 χιλιόμετρα για εναέριους στόχους. Διαθέτουν ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, τύπου Setis, πλήρες επικοινωνιακό σύστημα (Link-11/-16/-22) και οπλισμό αποτελούμενο από 32 βλήματα επιφανείας-αέρος ASTER 30, 21 βλήματα RIM-116 RAM (κατά στόχων αέρος και επερχόμενων βλημάτων), 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet MM40 Block3c καθώς και πυροβόλο OTO Melara 76 χιλ.

Τα 24 γαλλικά Rafale, συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει η ελληνική πολεμική αεροπορία (12 μεταχειρισμένα - 12 καινούργια), εκ των οποίων έχει παραλάβει τα 18 και μέχρι τα τέλη του 2025 αναμένει και τα υπόλοιπα 6 καινούργια, είναι αεροσκάφη 4ης/5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων και διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος METEOR με ταχύτητα άνω των 4 Mach και βεληνεκές μεγαλύτερο των 200 χιλιομέτρων.

Αντίστοιχες και μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες δίνουν στην πολεμική αεροπορία και τα F-35. Η απόκτηση 20 αεροσκαφών, το κόστος της οποίας μπορεί να αγγίξει τα 3,5 δισ. δολάρια, θεωρείται δεδομένη μετά την αποστολή της LOA (Letter of Acceptance) από τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) στις 10 Απριλίου.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: