24.6.24

Χωρίς αύξηση 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και το 2024...



Mετά το... στραπάτσο των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Είναι το ίδιο επίδομα που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει σε αυτή την ειδική κατηγορία συνταξιούχων το περασμένο Πάσχα, και το πλήρωσε ακριβά στις κάλπες του Ιουνίου...

Είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων και η πλέον αδικημένη, η οποία δεν έχει λάβει καμία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, περιοριζόμενη σε επιδόματα ελεημοσύνης των 100 ή των 200 ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια θερίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η συγκεκριμένη κατηγορία βιώνει πραγματική φτώχεια.

Οι κρατήσεις που μηδενίζουν τις αυξήσεις

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να αναγκάστηκε να διαβάσει με καθυστέρηση το μήνυμα των ευρωεκλογών, εξαγγέλλοντας το επίδομα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα βρουν μπροστά τους άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινώσουν τη νέα αύξηση των συντάξεων. Και αυτό καθώς όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για ακόμη μία φορά η αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΕΑ), που στερεί τις αυξήσεις σε άλλους 440.000 συνταξιούχους με συντάξεις (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.400 ευρώ. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διάταξη που θα μείωνε τις κρατήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων δεν θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα, που θα «κουρέψει» τις συντάξεις χηρείας 300.000 δικαιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΕΑ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων, με αποτέλεσμα 440.000 να έχουν παγωμένες συντάξεις. Η ΕΕΑ αφορά συνολικά περισσότερους από 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από την 1η/1/2024 και μετά, καθώς κάποιοι θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω της αύξησης 3% που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις συντάξεις...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: